El mur de Berlín

En plena construcció del Mur de Berín

Demà farà 20 anys de la caiguda del mur de Berlín. Aquest mur va encerclar el Berlín oest del 13 d'agost de 1961 fins al 9 de novembre de 1989 i va significar una ferida sagnant que va separar famílies i va deixar entre 136 i 206 morts -segons estudis- durant aquests 28 anys. Tot es va acabar en el moment que Günter Schabowski, membre del Partit Comunista, per confusió va avançar una nova normativa de viatges que permetia creuar amb més facilitat la frontera. Schabowski, tot remenant papers, va respondre a la pregunta  d'un periodista sobre l'entrada en vigor d'aquesta normativa que ell entenia que tenia efectes immediats. Minuts després, milers de persones començaven a creuar el mur cap a la zona oest davant de la cara desconcertada dels Vopos (policia popular) encarregada dels controls fronterers. El mur havia caigut. S'havia fet realitat un moment històric impensable per a quasi tothom pocs mesos abans. Recordo que un parell d'anys abans, en una entrevista que em va fer el senyor Morenilla a la cadena COPE de Lleida sobre el mur de Berlín, li vaig contestar el següent: "Tant de bo els fills dels meus fills vegin la caiguda d'aquest mur!" Doncs no anava jo poc errat! El dia 10 de novembre de 1989 a Lleida els alumnes i professors d'alemany vàrem improvisar una festa a l'antiga EOI situada al col·legi Joan XXIII.
Unes quantes ampolles de cava i fotocòpies de les portades dels diaris d'aquell dia penjades a les parets van servir per acomiadar un gran drama social i donar la benvinguda a una nova etapa històrica. Encara ara quan em toca parlar d'aquest tema amb l'alumnat i torno a veure les imatges d'aquells moments haig de fer un esforç per no emocionar-me. I és que per a mi encara són presents les frases que deia la gent plorant quan creuava el mur aquella nit: "Das ist nicht zu fassen!! (Això és increïble!).
Una vegada més, la història ens demostra que fins i tot el més increïble pot esdevenir realitat. En tot cas, es tracta de creure-hi i treballar per aconseguir-ho.

SEGRE 08/11/2009

Comentaris