Estudiar idiomes l’estranger




















Molts pares i mares conscients de la importància de l’aprenentatge de les llengües estrangeres decideixen gastar un bon grapat de diners enviant els fills a estudiar a Anglaterra, França, Alemanya o fins i tot als Estats Units o Austràlia durant l’estiu. Però, ¿és útil o no? No hi ha dubte que passar 2, 3 ó 4 setmanes en un país practicant l’idioma és un ajut important, però ¿fins a quin punt la inversió de diners i de temps és proporcional als coneixements adquirits? És aquí on crec que a vegades l’opció d’enviar els nostres fills a estudiar a l’estranger no és sempre la més rendible.
Hi ha aspectes que s’hauríen de tenir en compte abans de decidir fer una despesa econòmica tant elevada. És molt important que els nostres fills hi vagin amb ganes i no per la nostra imposició. La voluntat d’aprendre és més rendible que l’obligació d’estudiar. També és important controlar amb quina gent hi van. Sovint l’anada a l’estranger es transforma en un viatge de final de curs amb tots els amics i amigues del col·legi. De ben segur que s’ho passaran molt bé, però parlaran en català o castellà tot el temps. L’experiència també ens ha demostrat que els nois i noies treuen més profit dels cursos a l’estranger si hi van amb uns coneixements previs importants. El fet de poder expressar-se i entendre mínimament el nostre interlocutor anima molt més l’estudiant. Fer aquests cursos sense cap coneixement previ limita molt el valor afegit que li podem treure al fet d’estar en el país d’origen de la llengua.
Aquests aspectes són importants i de ben segur que en cada cas n’hi ha d’altres també determinants per decidir fer el curs o no. Una estada a l’estranger sempre aporta noves experiències, però a vegades el resultat lingüístic pot ser molt pobre si no es planteja correctament.

SEGRE 11/07/2004

Comentaris