Hermann Hesse també al segle XXI

Hermann Hesse continua actual i provocador

Aquest any 2002 Alemanya ha celebrat amb gran diversitat d’actes el 125 aniversari del naixement de l’escriptor Hermann Hesse. H. Hesse és sens dubte un dels gran escriptors de tots els temps en llengua alemanya. Algunes dades objectives avalen aquesta opinió: traduït a 42 llengües, més de 12 milions de llibres venuts al Japó, 11 als USA, o una altra dada ben curiosa, 104 setmanes encapçalant la llista de vendes els anys noranta a Itàlia amb el seu llibre Siddhartha
A Espanya, per desgràcia, aquesta celebració ha passat sense pena ni glòria entre els mitjans de comunicació i els tradicionals cercles culturals. La gran crítica del nostre país ha deixat tradicionalment de banda aquest prolífic escriptor (12 volums d’obres complertes i quatre de cartes). Els lectors, però, han continuat fidels a la seva obra i aquesta no ha deixat d’anar-se reeditant, tant en castellà com en català.
El seu discurs crític amb la societat va dirigit directament a l’individu. Hesse ens proposa la coneixença i acceptació del jo com a pas previ per relacionar-nos amb el món que ens envolta. La persona que és coneix a si mateixa i que aconsegueix conjuminar totes les seves forces, per contraposades i dispars que siguin, és la persona que pot enfrontar-se als reptes de la vida i superar-los.
Obres com Demian, Siddhartha, El Llop Estepari, El joc de les granisses, són absolutament vàlides per a un segle XXI, que ha començat amb una crisi de valors i de punts de referència preocupant.
H. Hesse afirmava: "Sempre em va produir més plaer la contemplació dels núvols i les aigües que l’estudi dels homes". Veient com la ineptitud i la cobdícia dels homes ha deixat les costes gallegues, la cita de Hesse és absolutament actual.

SEGRE 29/12/2002

Comentaris