H.M. Enzensberger

H.M. Enzensberger, 1929 
Kaufbeuren (Alemanya)

Crec molt encertat que Hans Magnus Enzensberger (Kaufbeuren 1929) hagi estat guardonat amb el premi Príncipe de Asturias de Comunicación y Humanidades. És molt difícil actualment trobar persones amb “honestedat intel·lectual”, tal i com li ha reconegut el jurat del premi. Algú que manté el sentit crític, més enllà de les modes i que sempre mostra la part del problema que els poderosos o dominants volen amagar, no és fàcil de trobar. Ell, però, no ha parat fins ara de fer-ho.
A Alemanya sovint ha actuat com el nen del conte que diu en veu alta que el rei va despullat, mentre la resta lloa les meravelles de l’inexistent vestit. Les opinions d’ Enzensberger fan pensar i generalment sempre són incòmodes per als que ostenten el poder o es creuen en possessió de la veritat.
A tall d’exemple reprodueixo un comentari seu sobre els problemes de la immigració i dels immigrants entre ells. Segons ell, la gent actua com si pugés a un tren buscant seient. La primera persona va mirant els diferents compartiments fins a trobar-ne un en què no hi ha ningú i s’hi instal·la còmodament. A la següent parada, una altra persona, en veure que en el compartiment tan sols hi ha un lloc ocupat, demana permís per asseure-s’hi. L’altra, amb una mica de mala cara, recull les coses i li deixa espai. A la segona parada una tercera persona torna a demanar asseure’s en aquest compartiment. Les dos persones se la miren amb aire d’infinita paciència i li deixen una mica de lloc. A la tercera parada, quan una quarta persona vol entrar al compartiment perquè la resta del tren va ple, els tres viatgers fan pinya i, tots a una, li diuen que aquell compartiment ja està ple.
¿A quina parada ens trobem a hores d’ara a casa nostra?

SEGRE 19/05/2002

Comentaris