Jordi Pujol i la Coca-Cola

El President Pujol, irrepetible
Jordi Pujol ha dit aquesta setmana al Parlament que en l’àmbit polític del nostre país “ no s’acaba res”, només la seva vida política. És lògic que després de 23 anys de presidència Jordi Pujol faci un esforç suplementari per convèncer la gent que el seu relleu no suposa cap punt i final amb la línia política i de govern de CiU. De totes maneres crec que a ningú se li escapa que, amb la seva absència a partir d’ara al capdavant de la política catalana, alguna cosa inefable desapareix.
Jordi Pujol ha estat com la fórmula de la Coca –Cola; una barreja secreta de diferents ingredients que en un moment històric i un context determinat ha donat com a resultat un producte invencible. Diuen que la fórmula de la Coca – Cola es guarda en un lloc secret i que molt poques persones hi tenen accés. Jordi Pujol s’emporta amb ell la seva fórmula que durant 23 anys l'ha fet invencible. La seva imatge, la seva manera d’articular els discursos en el fons i la forma, els seus tics, la seva manera de pactar i negociar, sense oblidar la seva visió de Catalunya i el seu encaix dins de l’Estat, han fet d’ell un polític reiteradament guanyador a la Catalunya de finals del segle XX.
Pujol ara dóna el relleu a Artur Mas i diu que això continua pel mateix camí. Possiblement l’un i l’altre tinguin punts de vista comuns i plantejaments coincidents, però no són ben bé el mateix.
Quan no hi ha Coca –Cola molta gent demana Pepsicola. Diuen que hi ha gent que no les saps diferenciar i fins i tot gent que la troba millor que la Coca – Cola, però per molta gent que porta 23 anys provant la mateixa fórmula secreta de “la chispa de la vida”, sap que el nou producte serà diferent. Podrà fins i tot ser millor, però igual, mai.

SEGRE 29/06/2003

Comentaris