Maneres de treballar



Sempre s'ha dit que hi ha maneres i maneres de treballar. Està demostrat, per exemple, que la productivitat i l'eficàcia no estan directament lligades amb la quantitat d'hores que la gent es passa al seu lloc de treball. Espanya està entre els països de la Unió Europea on es passen més hores a la feina, però dista força de ser un dels primers països a transformar aquestes hores en productivitat, rendiment o eficàcia. Hi ha també una gran diferència entre la nostra manera de treballar i la dels països veïns; la planificació i la previsió. 
Aquesta diferència l'he viscut personalment repetides vegades. Sense anar més lluny fa ben poc. Escassament fa tres setmanes vaig anar a una sèrie d'agències de viatge a preguntar per possibles preus i ofertes per a les vacances de Nadal. La resposta general era que tenien coses per al pont del desembre, però que era massa d'hora per a les propostes de Nadal. M'aconsellaven tornar després del pont per veure si ja havia sortit alguna cosa interessant per a final de mes. La mateixa setmana rebia per correu des d'Alemanya catàlegs de viatge del 2009-2010. Uns catàlegs que ja m'havien avançat tres setmanes abans per correu electrònic. Si es consulten les seves pàgines ja s'hi poden veure els preus per sortir de viatge una setmana del mes de desembre del 2009! 
És veritat que els alemanys són dels europeus més previsors a l'hora de planificar un viatge, però també costa d'entendre que a casa nostra planificar alguna cosa més enllà de dos setmanes sigui més producte dels déus del destí que el resultat d'un esforç propi. 
Quan es demanen preus per internet també ens podem trobar amb sorpreses segons el país. En aquest sentit el que més em va sorprendre van ser les agències índies: enviaven en menys de 24 hores 3 o 4 pressupostos ajustant-se exactament a tot allò que els havia demanat.
A casa nostra sovint he hagut d'esperar-me un parell de setmanes -o més- per aconseguir el pressupost d'un viatge en què demanés quelcom una mica diferent al paquet tancat que surt en el catàleg de torn. Tot són maneres de treballar!

SEGRE 07/12/2008

Comentaris