Weimar i Buchenwald

Porta d'entrada a Buchenwald: Jedem das Seine
( A cadascú el seu)

El curs de formació per a professorat d’alemany que oferia a Göttingen el Departament d’Educació, juntament amb el Goethe-Institut, tenia previst per a dissabte una excursió a Weimar.
Aquesta bonica ciutat és tot un símbol de la cultura alemanya. Weimar és famosa per haver acollit la millor etapa creativa de J.W. Goethe i de F. Schiller. La ciutat del Gran Duc Carles August va ser un autèntic motor cultural de l’època. Goethe, com a Conseller Major, va tenir responsabilitats municipals en molts àmbits i va ser un element clau per fer d’aquesta ciutat un símbol de l’Alemanya culta i universal. No hi havia prevista cap altra visita, però un grup de professors vam decidir arribar-nos al camp de concentració de Buchenwald.

Buchenwald es troba a vuit quilòmetres de Weimar. Goethe i la seva estimada Lotte fins i tot havien anat a passejar pels seus boscos. Poc podia pensar Goethe que Buchenwald arribaria a ser el camp de concentració més gran en territori alemany. Per aquest camp i va passar un quart de milió de persones (entre elles Jorge Semprún). Unes 56.000 van deixar-hi la vida. El sadisme que es va aplicar, indescriptible.
Els barracots han estat derruïts, però l’edifici del crematori amb els seus forns i la sala de penjaments en el soterrani, encara en peu, aconsegueixen posar un nus a l’estómac.
Weimar i Buchenwald, la cultura i la barbàrie distants una parada d'autobús. Com ens va dir molt enfadat l’encarregat de l’oficina d’informació del camp: "¿Com es pot ensenyar Weimar als professors estrangers i no Buchenwald? ¡Ens agradi o no, les dos coses formen part de la història d’Alemanya!" Absolutament d’acord.

SEGRE 22/08/2004

.

Comentaris