Lebensborn

Oficial de les SS envoltat de dones

Dimarts a l’EOI vàrem tenir l’oportunitat d’escoltar el colpidor testimoni de dos dones que van néixer a Alemanya sota el projecte nazi; Lebensborn. Gisela Heidenreich i Ursula Jaeckel varen explicar la seva experiència com a dones que van patir el fet d’haver nascut sota les directrius d’un projecte nazi per crear una gran raça ària. 
Lebensborn ( Font de vida) fou un programa creat a l’Alemanya nazi per Heinrich Himmler amb la finalitat d’expandir la raça ària. El pla fomentava que oficials de les SS tinguessin relacions amb dones “racialment pures “ (rosses amb ulls blaus) per així tenir fills aris. El mateix programa preveia que cada oficial arribes a ser pare de com a mínim 4 fills. Les mares solteres afectades tenien l’oportunitat de donar a llum els seus fills en llars especialitzades i viure-hi amb suport econòmic per part de l’Estat i si volien podien donar els infants en adopció. Durant la guerra, necessitats d’incrementat la població, es van segrestar nens dels països ocupats que tinguessin trets aris. Aquests nens també eren internats per ser “germanitzats” i després donar-los en adopció a famílies addictes al règim.
Al final de la guerra havien nascut 8.000 nens en llars Lebensborn a Alemanya i 12.000 a Noruega. Gisela i Ursula van ser dos d’aquestes nenes. Els ha portat una vida cercar qui va ser la seva mare i el seu pare. Tampoc els ha estat fàcil saber que els seus pares van ser alts dirigents de les SS i que el seu naixement i educació obeïen a directrius nazis. La reconciliació entre pares, mares i fills Lebensborn no ha estat gens fàcil i sovint ha estat impossible. Molta gent i més d’un govern ha tractat i tracta aquesta gent com a “bastards nazis”. Ajuda i comprensió, ben poca. Va ser tota una lliçó d’història oblidada, però amb la cara i els ulls de dos persones que encara la pateixen.

SEGRE 30/04/2006

Comentaris