John Adams



Cartell de John Adams 

Si encara tenen uns dies de vacances i ganes de veure una bona minisèrie en DVD, els recomano John Adams. Es tracta de la versió cinematogràfica del llibre de David McCullough que va rebre el premi Pulitzer. La sèrie, que consta de 3 DVD i més de 500 minuts de duració, està feta per la prestigiosa HBO i va rebre 13 premis Emmy. Els actors principals són Paul Giamatti, en el paper del mateix Adams, i Laura Linney, que interpreta la seva genial dona, Abigail.


La sèrie descriu de manera molt detallada la vida del que fou segon president del Estats Units després de George Washington, de qui va ser vicepresident. La seva presidència va durar de 1797 a 1801 i uns anys després un fill seu, John Quincy Adams, seria el sisè president del Estats Units. He trobat la sèrie molt interessant tant des del punt de vista històric, i per tant per entendre millor el procés d'independència dels Estats Units, com per l'actualitat del debat polític que es mostra en els diferents capítols. 


Tot i les evidents diferències tant temporals com de conjuntura històrica, entre l'Amèrica dels anys 1770 i la Catalunya actual, estic segur que molts dels debats que escoltaran sobre estar a favor o en contra de la independència els sonaran molt familiars. Debats de gran contingut i estratègia de la boca de gent com Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, George Washington o el mateix Adams. Si la situació i negociació prèvia a la independència és molt interessant, no ho és menys tot el difícil procés postindependència. Un camí gens fàcil ni pels problemes externs amb França i la Gran Bretanya, ni per les lluites internes entre ells. Capítol apart mereix la relació entre Jefferson i Adams al llarg de tots aquests anys. 


Amics, col·laboradors i rivals al mateix temps, tant a nivell polític com personal, el destí va fer que tots dos morissin el mateix dia: el 4 de juliol de 1826, dia en què se celebrava el 50 aniversari de la declaració d'independència. 


SEGRE 29/08/2010

Comentaris

  1. Interessant aportació la que ens fas per tancar el cicle estival, Joan Ramon, molt interessant i que planteja aspectes com la ciclicitat. Veritablement estudiar i entendre els aspectes que van borejar la Revolució americana, m'ha permès evolucionar en molts aspectes en la meva comprensió de les essències del liberalisme i també en les de la conformació americana a partir dels encontres i desencontres dels personatges "clau" en la possició en front de la corona. Nogensmenys, la dita que Benjamin Franklin monàrquic convençut va tornar republicà convençut després de la seva intervenció al Parlament britànic en defensa dels drets de les colonies (no encara de la independència)...

    ResponElimina
  2. Em va sorprendre gratament la sèrie i com dius tu, el tema de "ciclicitat" de certs temes. Tot i l'evident distanciament temporal i circumstancial, hi ha certs debats i diàlegs a la sèrie que em recorden els viscuts a casa nostra fa poc i que s'activaran molt més de cara a les properes eleccions. I per cert, bon començament de curs tant acadèmic com polític!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada