Wikileaks



DÉU N'HI DO l'enrenou que provoquen totes les informacions procedents de Wikileaks! Aquesta organització sense ànim de lucre publica a través del seu web informes anònims i documents filtrats que poden tenir interès per al gran públic. Gràcies a tot aquest degoteig d'informació, han sortit a la llum pública les opinions de l'Administració dels Estats Units sobre els temes i personatges més diversos. Els seus missatges, teòricament secrets, vénen a constatar en molts casos algunes impressions i sensacions que molta gent tenia sobre l'actitud i manera de fer dels EUA. Eren, però, impressions i sensacions que no es podien verificar documentalment i que quedaven en la categoria de rumor.
Ara, gràcies als anomenats whistleblower (bufaxiulets), sabem que moltes d'aquestes coses són certes. Aquests xiuladors són persones que, generalment, dins d'una organització passen informació sensible per denunciar corrupcions, vulneracions de la llei o fraus dels quals tenen constància. Wikileaks actua en aquests casos com a caixa de ressonància d'aquesta informació. Com podem comprovar, en els darrers dies hi ha hagut gent absolutament a favor i totalment en contra de Wikileaks, i governs molt enfadats i d'altres més contents per aquestes informacions que són ara de domini públic. A mi, personalment, m'agradaria tenir més d'una part d'aquest pastís d'informacions secretes. M'agradaria saber no només què n'opinen de portes endins els EUA, sinó també la Xina, Rússia, l'Iran, Israel o Aràbia Saudita, per posar-ne només uns exemples. Així, podria fer-me una millor idea del que passa al món més enllà dels titulars dels diaris. Em serviria per valorar millor les bondats i maldats d'uns i altres. Em temo que n'hi hauria per donar i vendre per moltes bandes.
Haurem d'esperar, però, que algun xiulador que jugui en altres bàndols ens faci el favor d'anar filtrant també informacions sensibles de les diferents potències planetàries. I amb tot plegat, cal recordar que "la informació és poder", tant per a qui la té com per a qui l'amaga o la gestiona. Cal no oblidar-ho.

SEGRE 19/12/2010

Comentaris