Aportacions a un pressupost de crisi



La greu crisi i la gestió econòmica de l'equip de govern, bastant discutible per l'elevat endeutament i amb uns impostos exageradament cars per una ciutat mitjana com la nostra, han marcat l'aprovació dels pressupostos de la Paeria per a l'any 2012. Un any que serà dur per a tothom i per al qual necessitem bona disposició per tirar endavant la ciutat remant tots junts cap a bon port, per sobre de discussions partidistes. 
Malgrat els esforços en aquesta direcció durant la negociació dels comptes, CiU no pot votar a favor dels pressupostos presentats per l'equip de govern socialista i ha optat per l’abstenció. Som absolutament conscients de la situació i per això prioritzem la negociació i la possibilitat d’acords abans que la pura i simple confrontació, actitud tradicionalment atorgada a la feina de l’oposició. El que s’ha vingut fent fins ara i com s’ha vingut actuant fins ara des del govern i l'oposició, haurà de ser revisat de dalt a baix, ja que la situació que viu el nostre país a finals del 2011, no té res a veure amb tot el que ha passat en les darreres dècades. 
En aquest sentit, i amb la voluntat de resoldre problemes als ciutadans, en la mesura de les nostres possibilitats, hem aconseguit prioritzar el microurbanisme als pressupostos respecte a les grans obres, incrementar partides per a formació en excel·lència i un calendari de pagament a entitats, a banda de disminuir algunes despeses prescindibles en protocol i funcionament intern d'alcaldia i mantenir-ne algunes altres d’atenció social, entre d’altres compromisos a mig termini com revisar els convenis amb Sucs i Raïmat. En conjunt, les propostes de CiU han anat encaminades a millorar els serveis sense augmentar el pressupost, o fent-ho de manera mínima, racionalitzar la despesa i reduir-la en capítols prescindibles i complir els compromisos de la Paeria amb els ciutadans de Lleida, és a dir, que el que es comprometi, es faci en temps i forma. Algunes són aportacions amb cost zero, però que ajudaran en la gestió diària amb una mesura tant senzilla com que les entitats sabran a partir de l’any que ve el termini en el què cobraran una subvenció o ajuda cosa que ara mateix no es dóna en totes les convocatòries i que els genera problemes de tresoreria. 
Però no oblidem que aquests pressupostos evidentment no són els nostres, ni els que nosaltres faríem si fóssim a govern. Són uns pressupostos que pateixen la càrrega d’una forta motxilla que es diu 'deute de 130 milions d'euros' i que, per aquest motiu, encara els fa més impopulars i poc atractius de cara a la ciutadania en una època de pressupostos tan restrictius i austers. Aquesta és la situació de partida i nosaltres proposem començar a treballar des d'avui mateix per crear un camí nou a partir d’ara. Crec que hem demostrat amb fets més que cap altre grup polític la nostra voluntat d’arribar a acords i treballar conjuntament per fer front a les dificultats del dia a dia dels ciutadans de Lleida. 
Dit això, tenim un any per endavant on hem de demostrar l’acompliment dels compromisos presos i per establir les bases d’un bon acord per a la ciutat a mig termini. En aquest treball conjunt també hem de vetllar per no deixar un futur hipotecat de cara a les properes generacions i per tant ser especialment curosos a l’hora de preveure si tot el que prometem ho podem acomplir i fer-ho sostenible. Si no és així, la decepció, la frustració i l’endeutament, es faran amos i senyors del nostre futur i aquest és precisament el panorama que vull eliminar d’arrel davant dels ulls dels nostres ciutadans. Per aquest motiu hem de controlar moltíssim la despesa i reduir el deute sense victimisme i amb total determinació.Nosaltres estem a l’oposició però el nostre sentit de la responsabilitat i la vocació de govern que sempre ha tingut CiU, ens obliga - ara més que mai – a arremangar-nos i treballar des de qualsevol posició per tal de fer més fàcil la vida dels nostres ciutadans, facilitant una ràpida sortida a la crisi i a l’atur que patim actualment. 

Joan Ramon Zaballos i Rubio 
Cap de l'Oposició a la Paeria 

25/12/2011 

Comentaris