El català, de nou amenaçat



Sempre defensant el català 

El proper dimarts dia 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna, que enguany arriba en un moment especialment delicat per a la llengua catalana. La celebració de la diversitat lingüística arreu del món arriba al mateix temps que la nostra llengua està de nou amenaçada pel centralisme i la intolerància de les institucions de l'Estat espanyol, que, a través de decisions judicials, pretenen desestabilitzar el consens que hi ha a Catalunya sobre el model lingüístic a l'escola.
La Unesco va escollir el dia 21 de febrer com a Dia Internacional de la Llengua Materna per rememorar la data de l'any 1952, en què estudiants bengalis van ser assassinats brutalment a Dacca (capital de l'actual Bangladesh) quan es manifestaven pel reconeixement de la llengua bangla al Pakistan. Sense la voluntat de fer paral·lelismes, cinquanta anys després, i en un país democràtic, més d'un miler de persones es van manifestar a Barcelona diumenge passat en defensa del català com a llengua vehicular de l'ensenyament i com a eix central i vertebrador de la convivència i la cohesió social a Catalunya.
El model d'immersió lingüística a l'escola catalana és un dels grans i reconeguts èxits del nostre país en els últims trenta anys, el qual, més enllà de l'àmbit educatiu, ha garantit i promogut un model de societat cohesionat i d'igualtat d'oportunitats entre tots els catalans i les catalanes. A més a més, és un model que persegueix una societat multilingüe i cosmopolita, on el català és la llengua pròpia del país, però el castellà és après amb resultats idèntics, quan no són superiors, a altres indrets de l'Estat espanyol, segons han acreditat en diverses ocasions els informes PISA, que avaluen de manera estandarditzada els coneixements dels alumnes.
És ara quan hem de tornar a refermar el compromís adquirit per l'ajuntament de Lleida al ple de l'octubre passat a l'aprovar una moció que denunciava el risc real de fractura en la cohesió social que es pot donar al país si es fa efectiva una resolució, la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que respon a pressions de caire polític i no a demandes científiques, socials o pedagògiques quan demana reintroduir el castellà com a llengua vehicular a l'escola en contra de l'opinió majoritària dels ciutadans. És un moment crucial agreujat més encara quan des del Govern del PP a Madrid no podem esperar altra cosa que més atacs frontals i més intolerància cap a la nostra llengua pròpia. Cal recordar a aquestes veus infames que ataquen el català per tots els flancs possibles que la Unesco afirma que la protecció de la llengua materna serveix no solsament per incentivar la diversitat lingüística i l'educació multilingüe, sinó també per crear més consciència sobre les tradicions lingüístiques i culturals al món i inspirar a la solidaritat basada en l'enteniment, la tolerància i el diàleg. Dimarts és una bona excusa (tot i que qualsevol dia és vàlid!) perquè tots pensem i reflexionem sobre el valor de la nostra llengua i la necessitat de defensar un model de societat que no s'entén si no és amb el català com a fil conductor i garant de la conservació al llarg de la Història de les nostres tradicions nacionals i el nostre patrimoni cultural tangible i intangible.

Febrer 2012

Comentaris