Cimera municipal contra l'atur a Lleida

Cua d'aturats a Lleida 


Al voltant de 13.000 persones estan aturades a la ciutat de Lleida, segons registra el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Una dada dramàtica. Lluny de ser una mera dada o estadística, al darrere hi ha milers de famílies que ho estan passant malament a la nostra ciutat. Davant d'aquesta realitat no ens podem instal·lar en la queixa i el lament constant i aprovar mocions criticant o instant les altres administracions a fer coses que a vegades ni nosaltres mateixos, els regidors i regidores de l'Ajuntament de Lleida, estem afrontant amb suficient encert.
Aquesta situació d'emergència social ens obliga a dialogar i prendre mesures. Per aquest motiu en el darrer Ple, des del Grup de CiU hem proposat una cimera amb l'equip de govern municipal per buscar respostes concretes i intentar pal·liar en la mesura de les nostres possibilitats els números dramàtics de l'atur. I ja que segurament els resultats no seran immediats, mantenir amb la freqüència que sigui necessària aquesta taula local d'emergència laboral fins que el número d'aturats es rebaixi considerablement.
És moment de deixar de banda la queixa i la recerca inútil de culpables i innocents entre les administracions i asseure's en una taula. Dialoguem i cerquem solucions que siguin assumibles des de l'àmbit competencial de la Paeria. És cert que des de l'Ajuntament no tenim totes les competències, ni els recursos més adequats per fer-ho, però això no pot ser obstacle perquè refermem la nostra voluntat d'exercir la necessària i primordial competència d'atendre els nostres ciutadans, molts dels quals estan exigint-nos, independentment del color polític, que parem el cop de la destrucció de llocs de treball.
No ens podem quedar indiferents davant aquestes demandes. Ni el govern de la Paeria, ni tampoc l'oposició, encara que el més fàcil per a nosaltres, ja ho hem dit altres vegades, seria instal·lar-nos en la crítica sistemàtica i deixar que la crisi i l'atur desgastessin el govern. Ni ho volem, ni ens ho podem permetre, ja que la prioritat absoluta és ajudar des de tots els àmbits i sectors perquè aquells que no tenen feina la puguin trobar al més ràpidament possible.
En aquest sentit, en el darrer Ple de l'Estat de la Ciutat, al juliol passat, ja vam apuntar per on podem començar a buscar alternatives a l'atur. La primera amb una aposta ferma de la ciutat per internacionalitzar-se i cercar aliances estratègiques que permetin dotar-nos d'una plataforma tant per sortir a l'exterior com per atreure empreses estrangeres, inversors i turistes.
En segon lloc, l'acompanyament i el suport a l'emprenedoria i a la consolidació de projectes empresarials a la ciutat. A través de la Unitat d'Atracció d'Inversions de la Regidoria de Promoció Econòmica i, en col·laboració amb GlobaLleida, hem d'intensificar els contactes amb possibles inversors i operadors per instal·lar-se a la ciutat i promoure el que, en definitiva, són els objectius que perseguim: l'activitat econòmica i la creació de llocs de treball.
I també donar l'empenta definitiva a la recuperació del parc de les Basses. El Creaparc, el nostre projecte, pretén ser un revulsiu econòmic i turístic per dinamitzar la ciutat i, a més a més, recuperar un element simbòlic que la ciutat no hauria hagut de deixar perdre mai. Però el més important és que, segons les anàlisis que hem fet, pot crear fins a 200 llocs de treball entre directes i indirectes. Per aquest costat queda clara la urgència d'abordar ja la reforma del parc.
En conclusió, tenim un full de ruta ja aprovat pel Ple. Els regidors del govern i de l'oposició tenim, no en tinc cap dubte, la ferma voluntat de treballar per frenar la sagnia incessant de l'atur.
Doncs ara està sobre la taula de l'alcalde posar fil a l'agulla i liderar aquesta cimera contra l'atur que des de CiU hem demanat al Ple per impulsar mesures concretes en l'àmbit municipal. No podem prometre resultats espectaculars, però sí tots els esforços per intentar-ho.

Abril 2013

Comentaris