Recordant la Gran Guerra: de la cremallera a la salsitxa vegetariana.

Soldats alemanys i un ruc amb màscares de gas


El proper 28 de juny farà exactament 100 anys de l'assassinat a Sarajevo de l'hereu al tron dels Habsburg, Francesc Ferran d'Àustria. Aquest assassinat va desencadenar la primera gran tragèdia europea: la Primera Guerra Mundial. L'anomenada Gran Guerra va durar quatre anys (1914 -1918) i va marcar un abans i un després en el món de l'estratègia i la tecnologia militar.
La guerra de trinxeres, els carros de combat, fer servir l'aviació o el gas verinós com a armes de guerra van ser algunes de les novetats militars que va aportar la primera Gran Guerra.
Però el que molta gent no sap és que hi ha altres coses que varen sorgir durant aquesta guerra i que ara formen part de la nostra vida quotidiana.
Aquí en tenen alguns exemples: la creació de la cremallera i la seva incorporació a la roba per preservar millor de la pluja i el vent. La creació dels bancs de sang per atendre amb més rapidesa els ferits. Les primeres compreses de la casa Kimberly-Clark, pensades per absorbir amb facilitat i rapidesa la sang de les ferides dels soldats, però que les infermeres van saber també aprofitar per a la seva higiene íntima. La comunicació sense fils i el casc amb auriculars i micròfon per poder mantenir la comunicació entre el pilot i la base. Que es popularitzés l'ús del rellotge de polsera envers el de butxaca; el de polsera permetia tenir les mans lliures i així podien fer dos coses a la vegada, per exemple sincronitzar el començament d'un atac artiller i carregar el canó. La bossa de te actual, molt més lleugera i fàcil d'usar que les antigues llaunes de te.
També d'aquella època ve el famós canvi d'hora de l'estiu. Es va instaurar per primera vegada a Alemanya el 30 d'abril del 1915 per motius d'estalvi energètic. Tres setmanes després ho van copiar també els anglesos. Acabada la guerra es va deixar de fer, però Hitler el 1940 i pels mateixos motius va tornar a instaurar el canvi horari.
L'escassetat d'aliments i especialment de carn també va produir els seus efectes entre la població: es va crear la salsitxa vegetariana i es va instaurar el dia vegetarià.

SEGRE 01/06/2014

Comentaris