Determinació, unitat...

Imatge del reportatge sobre la Via Bàltica de 1989.


...coratge i sacrifici, aquestes són les quatre virtuts que segons els responsables d'aconseguir la llibertat d'Estònia, Letònia i Lituània van ser imprescindibles perquè el procés arribés a ser un èxit. Així ho vaig poder llegir durant el viatge que he fet aquest estiu per aquests tres països. Són territoris que malgrat la uniformitat que sembla amagar-se darrera de la denominació genèrica de països bàltics , no deixen de tenir les seves pròpies llengües, història i característiques que els diferencien entre ells i dels seus veïns.

Mapa del recorregut de la Via Bàltica.
Foto: JRZaballos


Aquest any però, celebraven el 25 aniversari d'un esdeveniment que sí va unir de manera homogènia a les gents dels tres països. El 23 d'agost del 1989, prop de 2 milions de persones van agafar-se les mans per unir els 560 km que separen les tres capitals: Vilnius, Riga i Tallinn. La demanda de tota aquesta gent només era una: poder tornar a gaudir de la llibertat i la independència dels seus països. Una independència que havien perdut al començament de la II Guerra Mundial per culpa del pacte Molotov-Ribbentrop. Aconseguir mobilitzar tota aquesta gent i que la manifestació fos un èxit no va ser gens fàcil. Com era previsible, la Unió Soviètica mantenia una atenta vigilància, control i represàlies davant aquest tipus d'accions i va continuar pressionant, boicotejant i fins i tot va fer servir la violència per intentar aturar aquest procés.





Dos anys després, però,- el 1991 -els tres països aconseguien la seva independència. 25 anys després, el que semblava una utopia ara forma part de la normalitat, i hom pot passejar pel mig de Tallinn i veure l'ambaixada de Rússia amb la seva placa i la seva bandera, sense que es detecti cap vigilància ni control especial. Els reportatges televisius d'aquests dies han posat de manifest les dificultats que van patir per dur a terme tot aquest procés i no han faltat imatges i comentaris de la via catalana celebrada l'any passat a Catalunya. Aquesta setmana Catalunya torna a tenir el repte de fer una gran manifestació l'11 de setembre i encara li quedarà el més important: el repte de fer un país nou i millor de cara al futur. Però en tot aquest procés, no hauríem d'oblidar mai les virtuts que van fer que això fos possible als països bàltics: determinació, unitat, coratge i sacrifici.

SEGRE 07/09/2014

Imatge del repartatge televisiu.

La gent agafada de les mans al llarg
de l'autopista.






Comentaris