Parlament a Mauthausen davant el monument a les víctimes republicanes del nazisme

Monument a les victimes
republicanes amb la bandera
de Lleida
Foto: JR Zaballos
És un honor per a mi representar avui, aquí, a la ciutat de Lleida Representar-la precisament en els actes d'alliberament del camp de concentració, ara fa 70 anys.
Com a Paer  - que vol dir “home de pau - de la meva ciutat, una ciutat que el poeta Màrius Torres va descriure com:



Hi ha una ciutat, molt lluny d'aquí, dolça i secreta,
on els anys d'alegria són breus com una nit;
on el sol és feliç, el vent és un poeta,
i la boira és fidel com el meu esperit.

Doncs des d'aquesta ciutat "dolça i secreta" vull transmetre l’acord - aprovat per unanimitat - del ple de la Paeria del mes de desembre passat, en el que s’expressa la solidaritat amb totes les víctimes del feixisme i del nazisme, fent especial menció a les víctimes del camp de concentració de Mauthausen i els seus camps satèl·lits de Gusen i Hartheim.
Fent l'ofrena floral en nom de Lleida
Foto: JR Zaballos

La ciutat de Lleida vol aprofitar la celebració del 70 aniversari de l’alliberament del camp, per posar fi a molts anys –massa anys - d’ignominiós silenci envers a les víctimes lleidatanes del nazisme.
Per aquest motiu volem expressar avui amb veu clara i diàfana, davant al monument a totes les víctimes catalanes i de la resta del estat espanyol, que van ser titllades d’apàtrides que a Lleida no us hem oblidat, no us oblidem i no us oblidarem.
Parlant davant dels assistents i autoritats
Foto: JR Zaballos

I també volem expressar el compromís actual i futur de la Paeria de Lleida, els seus representats i la seva ciutadania, que treballarem perquè tot això que es va viure a Europa ara fa més de 70 anys, no torni a passar i, sobretot,  no s’oblidi.
I que des de Lleida treballem i treballarem perquè la cultura de la pau, de la llibertat i del respecte a totes les persones independent del seu origen, raça, religió, opció sexual o idees polítiques, sigui una realitat en la vida de tots els ciutadans del món.
Des de Lleida cridem ben fort: Mai més! Nunca más! Nie wieder!
Record a les víctimes de Gusen
Foto: JR Zaballos
Lleida també present al camp d'Ebensee
Foto: JR Zaballos
Mauthausen 10/05/2015
Article relacionat: Reportatge fotogràfic dels actes del 70 aniversari de l'allliberament de Mauthausen.

Comentaris