Iceberg de corrupció

La corrupció visible

Cada dia que passa surten nous casos de corrupció i altres de ja coneguts, de sobte, adquireixen noves dimensions. D’aquesta epidèmia no se salva pràcticament cap zona d’Espanya. Tot i que hi ha mapes que distribueixen aquest casos segons la quantitat de població o de casos portats a judici per demostrar que algunes autonomies estan més “netes” de corrupció que d’altres, la impressió generalitzada és que la corrupció ha afectat i afecta tot l’Estat espanyol. 
Està clar que l’època del boom econòmic –especialment en l’aspecte urbanístic–, acompanyada de les majories absolutes i d’una manca total de control del diner públic per part de les institucions i òrgans competents, va facilitar un hàbitat magnífic per fer créixer tot tipus de corrupció. I després de veure com s’han descobert molts d’aquests casos, tinc la certesa que només coneixem i coneixerem una part molt limitada de la corrupció que hem patit arreu. 
També la manera que es té de tractar els casos de corrupció per part dels mitjans de comunicació i el tempo i la manera de com es van investigant demostren que hi ha més interessos darrere els casos que la simple lluita contra la corrupció. Si no hi ha un interès polític determinat o alguna denuncia interessada, difícilment els casos arriben al jutge. 
Aquesta corrupció que constatem ara és com un iceberg del qual només podem veure una novena part sobre l’aigua. Les altres vuit parts de la muntanya de gel –de la corrupció– queden amagades dins de l’aigua i mai més les podrem veure. En alguns casos, fins i tot es van prendre decisions per bloquejar possibles investigacions. Es van crear tallafocs que no poguessin desmuntar un status quo que ja anava bé a molta gent. Com, per exemple, les lleis aprovades per mantenir allunyat de possibles investigacions l’anterior rei d’Espanya. 
Però ara que ja podem conèixer més o menys les dimensions d’aquesta corrupció generalitzada hem d’estar decidits a saber extreure’n conclusions. I, sobretot, a començar a estructurar un nou país on sigui pràcticament impossible que coses semblants puguin tornar a succeir amb tanta impunitat i reiteració. 


Comentaris