Almatret i companyia

Esglèsia d'Almatret

La gent d'Almatret i voltants (Maials, Llardecans, Seròs, la Granja d'Escarp…) fa temps que estan preocupats i emprenyats. El Govern d'Aragó ha donat el vistiplau per a la construcció d'una central tèrmica a Mequinensa, just al límit amb el terme municipal d'Almatret. La gent de la zona afectada ja fa temps que recullen firmes per aturar el projecte i també s'han manifestat i tallat carreteres.
No sembla, però, que ni el Govern d'Aragó ni el català els facin massa cas, més enllà de dir que vetllaran pels temes dels permisos i la seguretat. Com si no fos la seva obligació! La tèrmica motiu de la polèmica ha estat aprovada per la Unió Europea tot i que també han dit -curiosament- que és la darrera que autoritzen d'aquest tipus.
La central tèrmica -declarada obra d'interès públic per l'ajuntament de Mequinensa- té previst donar una potència de 37 milions de watts cremant escombrera de mina i carbó. No és casualitat que aquest tipus d'infraestructures (tèrmiques nuclears...) acostumin a fer-se en llocs poc habitats (càstig electoral mínim) i sovint fronterers (que la contaminació afecti els altres).
Si un fa una ullada al mapa de la ubicació de les nuclears a Europa podrà veure com això es repeteix sovint.
En aquest cas la tèrmica s'ubica prop de les mines existents a la zona però en un territori ja molt carregat d'instal·lacions que no són precisament les més desitjades pels ciutadans. Així ens trobem amb la nuclear d'Ascó, la petroquímica de Flix i tres tèrmiques: la que comentem i dos més planificades en un radi de deu quilòmetres: Faió i Riba-roja d'Ebre.
Amb aquest panorama es pot comprovar que la quota de solidaritat exigible a qualsevol ciutadà per acceptar com a veí una instal·lació d'aquest tipus, en aquest cas, es compleix a bastament.
Si volem gaudir d'un equilibri territorial que permeti a la gent viure amb garanties en qualsevol lloc del país, hem de mirar de no crear zones que funcionin com el traster d'una casa, on deixem tot allò que ens fa nosa, no ens agrada o ens incomoda.

SEGRE 26/04/2009

Comentaris