L’edifici del KGB. Vilnius (Lituània)

Una de les cel·les dels interns

Aquest passat dimarts entrava a l’edifici nº 2a del carrer Auku de Vilnius; l’edifici del KGB a Lituània. Aquest edifici s’ha transformat en el Museu de les Víctimes del Genocidi i ara es poden visitar les cel·les, sales de tortura i execució. El refinament de les tortures que s’expliquen en els rètols informatius coincideix amb les experiències narrades per Alexandr Soljenitsin en el seu famós llibre: Arxipèlag Gulag. Impressionen les cel·les insonoritzades on s’exercien les tortures més cruels, cel·les de 4 persones on en posaven 20, altres amb aigua gelada i una petita plataforma rodona de 20 cm en què el presoner havia de mantenir-se dret i sense dormir per no caure, l’anomenada cuina,on executaven els presos després de judicis ràpids i arbitraris a l’habitació del costat, i altres espais que fan reviure el malson que va patir el poble lituà fins a la dècada dels 80.
Lituània, després de patir l’ocupació russa el 1940, la nazi del 1941 al 1944, una altra vegada la russa del 1944 al1990 i de veure com eren deportats a Sibèria i torturats milers dels seus ciutadans, no va dubtar davant de l’oportunitat d’integrar-se a la Unió Europea. Després d’aconseguir la independència, més del 90% de la població va votar-hi a favor.
En ple debat sobre la Constitució europea és interessant comprovar que malgrat les mancances que alguns hi veuen i les millores que altres desitjarien, un poble que ha patit la manca de llibertat, execucions, deportacions i tortures durant dècades, vegi en aquest projecte social i polític un refugi dels valors de la llibertat i de respecte a l'ésser humà. Uns valors que haurien d’impedir que a Europa tornin a existir i funcionar edificis com el de Vilnius.

SEGRE 12/12/2004

Comentaris