Egipte per descobrir

Abu Simbel
Aquesta Setmana Santa, junt amb una vintena d’alumnes de l’EOI he visitat Egipte. Un creuer de quatre dies pel Nil i tres més al Caire m’han apropat a una cultura que em fascina des de petit. Faraons, piràmides, mòmies, jeroglífics i les imatges d’un sol abrasador s’havien anat barrejant en el meu cervell durant tot aquest temps. Ara, en viu i en directe, he quedat meravellat davant dels temples de Luxor, Kom Ombo, Abu Simbel o Philae, per dir-ne alguns dels més representatius. Les piràmides també em van impressionar i angoixar al mateix temps. Una angoixa que vàrem patir més d’un a l’hora d’entrar dins de l'estretíssim passadís que dóna excés a l’interior de la piràmide de Kefrén, on la manca d’aire i l'excés de turistes col·lapsant algunes parts del recorregut et suggerien una de les pitjors tortures a què et poden sotmetre: enterrar-te en vida. Tan sols la coctelera en què es va transformar durant 20 minuts l’avió que ens portava d’Aswan al Caire va exigir augmentar els nivells d’autocontrol practicats a la piràmide.
Anècdotes a part, la visita de tot allò relacionat amb les antigues cultures egípcies és fascinant i sorprenent. Tant sorprenent que fins i tot ara hi ha investigadors intentant esbrinar com aconseguien en l'aspecte arquitectònic obres tan impressionants que milers d’anys després, amb tota la tecnologia al nostre abast, encara no sabem explicar-nos del tot. Sense anar més lluny, aquesta mateixa setmana el científic francès Jean-Pierre Houdin ha desmuntat totes les explicacions fetes fins ara de com s’havien construït les piràmides hi ha plantejat una nova hipòtesi que, segons ell, explica millor i més coherentment la complicada construcció fa 4.500 anys de la de Keops, de 146 metres d’altura i que va costar 20 anys i milers d’esclaus per construir-la.
Molt possiblement sota la sorra d’Egipte encara s’amaguen molts misteris i construccions magnífiques. A l’era del ciberespai i d’internet, encara és possible que darrere d’una paret construïda fa milers d’anys, acabada de desenterrar per algún arqueòleg, s'hi amaguin tresors i enigmes que nosaltres a dia d’avui, encara no siguem capaços de desxifrar. Magnífic!

SEGRE 29/04/2007

Comentaris