El metre de 80 cm

S’imaginen què passaria si en una zona d’Espanya decidissin que per interès polític i electoral un metre hagués de fer 80 cm i no 100? Primer de tot hauríem de dir que els polítics es dediquin a fer política i no ciència i segon, titllaríem de demagogs i incultes tots aquells que fessin bandera de tal afirmació.
Doncs bé, sembla que amb el tema del català i el valencià fins i tot els participants de Gran Hermano poden pontificar sense embuts. Sembla ser que la filologia no es ciència ni estudi seriós quan tracta el tema del català, però és dogma de fe quan parlem del castellà i ho diu la Real Academia de la Lengua.
També és força curiós que hi hagi polítics i partits polítics que actuant amb “bon tarannà” i poca ciència diguin que el metre fa 90 cm, tot intentant quedar-se a mig camí d’uns i altres per veure si tothom està content.
El problema el tenim quan sortim de les nostres fronteres, on la ciència encara és ciència i els metres fan 100 cm. Aleshores fem el ridícul i aconseguim que les nobles aspiracions que tenim els catalanoparlants perquè la nostra llengua sigui reconeguda a Europa, quedin com una baralla de veïns malavinguts. ¿Com podem aspirar que Europa ens prengui seriosament si a casa nostra ens dediquem a fer bandera de la ignorància perquè dóna rendiment polític?
Barrejar conceptes com: imperialisme català, Pujolisme, Països Catalans, Euroregió..... amb els aspectes filològics que emmarquen la llengua catalana, no és fer cap hipòtesi científica, és fer demagògia i enfrontar la gent. La història ens ha demostrat a bastament que parlar una mateixa llengua no implica ser iguals ni seguir el mateix camí.
En ciència el metre fa 100 cm, agradi o no. La resta del debat és per a aspirants a demagogs.

SEGRE 14/11/2004

Comentaris