Fruita (Colorado) Estats Units

Arribant a Fruita (Colorado)
No, no es creguin que els parlaré de la propera Fira de Sant Miquel o d’una campanya de promoció de la fruita lleidatana. Fruita és, ni més ni menys, que un petit poble mormó enclavat dins del Parc Nacional Capitol Reef a l’estat de Utah (EEUU).
És una autèntica sorpresa visual arribar a la petita vall que formen el riu Fremont i el Sulphur Creek, quan s’arriba per la carretera estatal 24 procedent de Hanksville. Es tracta d’un petit oasi verd, ple d’arbres fruiters, hortalisses i flors. Fins i tot els cérvols semblen sentir-se còmodes, tot passejant pels seus prats de gespa.
Aquest territori del tot inhòspit va ser colonitzat per famílies mormones que, procedents del nord de Utah, van decidir al 1872 anar cap al sud a cercar nous terrenys on poder cultivar i establir-se. Tot i que els orígens d’aquesta comunitat no estan ben documentats, hi ha la confirmació que al 1879, un tal Niels Johnson ja s’hi havia establert. Aquell any el poble es va batejar amb el nom de Junction (cruïlla).
Tot i les dificultats del terreny, les temperatures extremes, els desbordaments dels rius i les pèssimes comunicacions per entrar i sortir de la vall, deu famílies van crear aquest petit paradís de fruites i verdures. De tal manera que al 1902 van decidir canviar el nom del poble, s’anomenaria: Fruita.
Els temps van ser evidentment molt difícils, però tan sols la ferma voluntat i el treball d’aquell grup de persones que van creure en aquell descabellat projecte van aconseguir fer perdurar aquest somni i que donés fruits al llarg de tots aquest anys.
Ara aquest petit paradís de pau i de verdor pot ser gaudit per algú que passi per allà i decideixi entrar en alguns dels seus camps de fruita. Allà podrà recollir tota la fruita que vulgui directament dels arbres i deixar els diners en una caixa a la sortida. Ningú el vigilarà, ni li dirà res. La confiança és el que val. Fruita és una bonica lliçó d’història, de fe en un projecte, i de confiança en la gent.

SEGRE 02/09/2007

Comentaris