Lleida, excel·lent en idiomes



Aquest darrer divendres s’ha aprovat al ple del nostre ajuntament una moció per crear el Pla d’Excel·lència d'Idiomes de la ciutat de Lleida. Aquesta moció, que ha sorgit del Grup Municipal de Convergència i Unió, ha rebut el recolzament dels altres dos grups municipals, el qual es d’agrair, perquè demostra que les propostes amb seny tenen possibilitats d’assolir el consens necessari, independentment del color polític del qual provinguin, quan del què es tracta és de millorar la ciutat i fer-la pionera en algun àmbit. D’aquesta manera, quan es tiri endavant, Lleida serà la primera ciutat de Catalunya i també de l’Estat en tenir un Pla d’Excel·lència d’Idiomes. Això, sens dubte, és una molt bona notícia per a la nostra ciutat, ja que obre les portes a una millor formació dels nostres joves, treballadors i científics ja sigui per la recerca de feina, la seva millora dins del seu treball o per implementar coneixements en el seu món laboral o investigador. 
Així mateix aquesta proposta mira de minimitzar els problemes que pugui tenir una empresa estrangera per establir-se al nostre territori i cercar treballadors amb un excel·lent domini de la llengua de l’empresa d’origen. Estem en moments econòmica i laboralment molt difícils i tenim una necessitat urgent de trobar-hi solucions que siguin viables i d’aplicació ràpida. Aquesta moció per part de CiU, doncs, dóna resposta a una necessitat detectada tant entre els empresaris com entre els treballadors i investigadors; la necessitat de professionals amb un nivell excel·lent d’idiomes. 
Però, què vol dir un nivell excel·lent? Un nivell que et diferencia de la resta, un factor diferencial que fa decantar la balança del teu costat quan es tracta de demostrar les teves aptituds i coneixements. I és que actualment des de l’ensenyament públic d’idiomes es pot aconseguir arribar al nivell B2 de l’anomenat Marc Comú Europeu de Referència (MCER). Tan sols en relació a la llengua catalana sí que es certifiquen a casa nostra els nivells més elevats del MCER: el C1 i el C2. Amb la nostra proposta aconseguirem que les persones interessades i que ja estiguin en possessió del B2 d’una llengua puguin gaudir d’un microcrèdit amb condicions avantatjoses per tal de poder cursar i/o certificar aquests nivells d’excel·lència en institucions de reconegut prestigi ja siguin a l’estranger o dins del nostre territori. El Pla es pot adaptar a les necessitats i objectius de la ciutat en cada moment d’acord amb el teixit econòmic i el marc social i l’entramat empresarial de Lleida, al qual ha de servir també com un valor afegit, respecte altres entorns empresarials. 
Paral·lelament, la moció preveu endegar activitats o iniciatives que ajudin a mantenir aquest nivell d’excel·lència en les diferents llengües, ja que una vegada assolit aquest nivell, també és molt important poder mantenir-lo. Des del Grup Municipal de CiU, tal com és tradicionalment la nostra manera d’entendre la política, ja sigui des de el govern o l’oposició, continuarem treballant per oferir propostes que ajudin a la formació de la gent, a combatre l’atur existent i a fomentar tant la investigació, en tots els àmbits, però principalment en el que som capdavanters, com és el sector agroalimentari i també ajudant a la creació d’empreses i al creixement econòmic i turístic de la nostra ciutat. 
En aquests moments especialment difícils tots hem d’aportar el nostre gra de responsabilitat i propostes per fer front a la situació i superar-la el més aviat possible. Només amb aquesta voluntat de sumar aconseguirem sortir de la crisi, gràcies a projectes com aquest, que aportarà valor afegit als treballadors lleidatans i els farà més competitius a l’hora de trobar feina o emprendre un negoci amb garanties i també situarà Lleida com un lloc idoni i diferenciat per atraure inversors que vulguin instal·lar a la ciutat empreses que necessiten treballadors molt qualificats en idiomes. 

Joan Ramon Zaballos

SEGRE / LA MAÑANA / BON DIA - 

Novembre 2011

Comentaris