Balanç de mig any intens



La Paeria de Lleida 

Finalitzat l’any 2011 i tot just encetat el nou any, és un bon moment per fer balanç de la tasca duta a terme pel Grup Municipal de CiU a la Paeria. Han estat poc més de sis mesos els que han transcorregut des de la formació del nou consistori. Producte de les eleccions, al Grup Municipal de CiU li ha tocat agafar la responsabilitat d’exercir de principal partit de l’oposició. Haver estat el segon partit més votat de la ciutat ens obliga, doncs, a exercir amb escrupolosa responsabilitat política i social la nostra tasca municipal diària. 

Ja durant la campanya electoral vam donar mostres fefaents de ser conscients de les dificultats econòmiques i socials que ens trobaríem el dia després de les eleccions. No es van fer per part nostra ni grans promeses d’infraestructures, ni de subvencions o ajuts. Altres, tot i sabent la situació econòmica que pateix la ciutat i l’economia en general, no tenien cap problema, en anar prometent coses i més coses, segons el barri que es visitava o l’associació amb la què parlaven.

Nosaltres de bon principi vam plantejar treballar tots junts per tirar endavant la ciutat en tots aquells aspectes que ara mateix són bàsics per mantenir la cohesió social, la qualitat de vida dels ciutadans i la competitivitat econòmica. Davant d’una crisi devastadora en molts aspectes, nosaltres vam oferir, i continuem oferint, diàleg, consens i acords.

Si tot apunta a que aquest 2012 serà encara més difícil, econòmica i socialment parlant, que l’any que deixem enrere, està clar que la nostra recepta per fer-hi front, ha de ser encara més clara, ferma i decidida que abans. Entenem i acceptem que la ciutadania ens exigeixi solucions als problemes que pateix, i que deixem de banda els enfrontaments tàctics entre partits. Hem de demostrar amb fets que la nostra prioritat és la gent de Lleida i els seus problemes, i no les estratègies partidistes de cara a les properes conteses electorals. Així ho hem demostrat en la negociació dels pressupostos, que confiem que donarà els seus fruits durant l'any.

És per aquest motiu que tota la política municipal exercida per nosaltres fins ara, s’ha basat en aquest principi. I els resultats, en aquest sentit, han estat força encoratjadors. Si alguns plens han anat ràpids en comparació a la durada que tenien en altres mandats, és perquè abans hi ha hagut tot un llarg, i a vegades gens fàcil, procés de diàleg i negociació que ens ha dut a arribar a acords consensuats. I permetin-me que faci una reflexió en veu alta: una baralla política durant el ple municipal, pot tenir un gran titular periodístic el dia després, però no tindrà cap incidència en la ciutadania, ni, generalment, reportarà algun benefici per als lleidatans.

Però un acord en aquest mateix ple, encara que al dia següent no gaudeixi de cap gran titular, pot tenir una influència directa entre la ciutadania, ja que entrarà en vigor i s’haurà de fer efectiu. Els recordo alguns dels temes aprovats durant aquests set mesos en els que CiU ha estat un element clau.

Per començar, vam impulsar a l'estiu una moció sobre la convivència en els espais públics de la ciutat, que s'ha traduït en una major cura del civisme a les places i carrers més conflictius, tot i que encara queda feina per fer, cosa que li recordarem a l'equip de govern, insistint en que per preservar la pau social és indispensable el respecte i l'educació en civisme.

Hem situat Lleida com una ciutat pionera a l'Estat espanyol gràcies a la moció que insta l'Ajuntament a fer un Pla d’Excel·lència d’Idiomes, que aportarà valor afegit als treballadors lleidatans i els farà més competitius a l’hora de trobar feina o emprendre un negoci amb garanties. Així mateix, esperem que faci de Lleida un lloc idoni i diferenciat per atraure inversors que vulguin instal·lar a la ciutat empreses amb la necessitat de treballadors molt qualificats en idiomes.

Una altra de les mocions presentades, i aprovades, al Ple ha estat la que obre la porta a la creació d'un Consell Assessor d'Esports a la ciutat, que ajudarà en la gestió del sector i en la promoció de Lleida, esperem que amb nous i importants events esportius en el futur.

Cal destacar també l'excel·lent treball de CiU en explicar l'Ordenança de Circulació de Vianants i Vehicles per fer participar la ciutadania en un tema cabdal per a la ciutat. I com a colofó del procés, ens sentim especialment orgullosos de com hem aconseguit modificar-la en allò que la millorava a través del diàleg a dos bandes: amb la ciutadania, en primer lloc, i amb la resta de grups polítics, que van entendre i reconèixer el treball del Grup de CiU, avenint-se a la reforma del primer esborrany de l'Ordenança.

Altres temes en els quals hem pactat en defensa dels interessos de Lleida són l'exigència de que el corredor ferroviari del Mediterrani incorpori Lleida al seu recorregut principal, demanar l'Estat que pagui el deute amb Catalunya respecte el què estableix l'Estatut, o el rebuig a la reforma constitucional exprés, cuinada al Congrés dels Diputats sense comptar amb Catalunya, ni amb els ajuntaments.

Per últim, no em puc estar de citar que allò en què, principalment, no hem pogut pactar ha estat en les Ordenances Fiscals de la ciutat, i no per voluntat nostra, sinó perquè, incomprensiblement, l'equip de govern socialista va preferir obviar totes les nostres esmenes, encaminades a reduir els elevadíssims tributs que paguem a Lleida. Especialment greu, és l'Impost de Béns Immobles (IBI), que continua pujant en excès fins a situar la ciutat en nivells d'altres urbs, lluny del que, com a ciutat mitjana, hauriem de pagar els veïns de Lleida.

Gener 2012

Comentaris