No deixem butaques buides!

Les promocions en oci i cultura no són avui una excepció, sinó un patró estructural de l'oferta, en el qual o ens hi adaptem o la ciutat de Lleida perdrà un altre tren per atreure públic als equipaments culturals municipals. És una oportunitat, doncs, per posar la programació cultural de pagament de l'ajuntament de Lleida a l'abast de tothom, en el sentit d'obrir una nova possibilitat a baix preu per a aquells potencials consumidors culturals de Lleida, i de fora de la ciutat, que no es poden permetre pagar segons quines quantitats de diners per una entrada.

La nostra proposta, expressada en la Comissió de Cultura de la setmana passada, consisteix que l'ajuntament impulsi un servei last minute (últim minut) cultural de venda d'entrades per optimitzar al màxim l'ocupació i assistència als esdeveniments culturals i evitar així que actes organitzats en equipaments municipals es quedin buits o s'hagin de regalar entrades per omplir-los, com va passar, per posar un exemple, amb la controvertida òpera Anna Bolena celebrada al març passat a la Llotja.

Es tracta d'incloure l'oferta cultural pública de la ciutat en els sistemes de descomptes i ofertes per coordinar la venda d'entrades last minute en tots aquells espectacles on sigui factible fer-ho. Això s'hauria de fer mitjançant l'impuls d'una plataforma que gestioni de manera coordinada la venda d'aquest tipus d'entrades o utilitzant d'altres ja existents, cosa que també serviria per promocionar l'oferta en l'àmbit local i en altres ciutats. Ho pot gestionar una empresa privada, però farà falta la voluntat de l'equip de govern per fer el pas i permetre als lleidatans beneficiar-se'n. El que no és comprensible és que es dediquin més esforços a trobar problemes i impediments a la proposta només pel fet que prové de l'oposició que a estudiar la possibilitat d'intentar posar-la en marxa i que funcioni.

I és que cal recordar que tenim nombrosos equipaments culturals públics, algun dels quals, com el Teatre de la Llotja (també Palau de Congressos i Convencions), ens ha costat a tots els lleidatans molts euros i ens genera una despesa anual molt elevada. Però ara no és hora de dubtar si era o no necessària aquesta despesa, ja que ara no podem replantejar-nos si s'hauria pogut fer a un preu més adequat a les possibilitats econòmiques de la Paeria. És, malgrat tot, un gran equipament que permet portar a Lleida espectacles que fins ara no eren accessibles per a la ciutat. Obre expectatives que poden aprofitar molta gent del sector i ciutadans en general que no necessitaran desplaçar-se per gaudir de representacions que abans passaven de llarg de Lleida. I és per això que ara hem de pensar com la fem útil i que, almenys els esdeveniments que hi organitza la Paeria, siguin el màxim rendibles, no en el sentit de generar benefici per a l'ajuntament, sinó en el sentit de generar negoci per als sectors implicats a la ciutat i que també reverteixi en un accés ampli a la cultura per a tots els lleidatans.

A més a més, aquesta proposta no és incompatible amb qualsevol altra iniciativa que persegueixi els mateixos objectius, que no són altres que fomentar la cultura, optimitzar l'ocupació de les sales i fer el menys deficitari possible el cost anual de les produccions que impulsa l'ajuntament de Lleida, des de la regidoria de Cultura.

Enguany, hi ha pressupostats 300.000 euros per a aquest àmbit, però sense saber encara el desglossament concret d'aquesta quantitat. Continuarem treballant des del grup municipal de CiU per aportar idees i propostes encaminades a fomentar la cultura i que aquesta arribi a atreure nous consumidors culturals i que sigui econòmicament sostenible per a les arques municipals. La nostra proposta vol ajudar tant a millorar la freqüència dels ciutadans que ja assisteixen de tant en tant als actes com a un nou públic puntual que pot començar a accedir a l'oferta cultural gràcies a uns bons preus i al que després podem fidelitzar.

Totes les butaques de pagament que puguem ocupar abans de començar un acte fan més sostenible la programació cultural de la ciutat i menys costosa la factura que hem de pagar tota la ciutadania pel foment de la cultura a la nostra ciutat. Hem d'evitar al màxim els seients buits o el regal massiu d'entrades, ja que les dues coses fan mal a la reputació de l'oferta cultural de la ciutat i també als equipaments com la Llotja.

Esperem que els pròxims mesos millori la transparència sobre aquesta despesa de diners públics i puguem conèixer el cost de producció per a la Paeria de cadascuna de les obres que programa a la Llotja i, sobretot, que millori la voluntat de l'equip de govern de treballar plegats per millorar la ciutat i, en aquest cas concret, s'atengui i s'estudiï detingudament una proposta que crec que tindria una gran acollida entre els lleidatans.

Gener 2012

Comentaris