Catalunya cremada

L'incendi prop de la Jonquera

Afortunadament, en el moment que escric aquest article, l'incendi de l'Empordà ja s'ha donat per extingit. Aquest foc ha deixat darrere seu quatre persones mortes, més d'una vintena de ferides i unes 14.000 hectàrees calcinades, que deixen una ferida en l'àmbit humà i paisatgístic que tardarà molt temps a curar-se. Ha estat un dels pitjors incendis que ha patit Catalunya en els darrers anys i torna a deixar sobre la taula totes les reflexions que es produeixen després d'un incendi d'aquesta magnitud. Els incendis no tenen preferències polítiques ni ideològiques i han afectat d'igual manera governs de diferent tipologia. 
On sí que hi ha diferències és a l'hora d'afrontar els sistemes de prevenció d'incendis, de gestionar-los quan es produeixen i de prendre mesures correctores una vegada analitzades les causes. En aquest sentit, les coses han anat millorant, però està ben clar que encara queda molta feina per fer. La primera de totes ha de ser -sens dubte- la conscienciació ciutadana. Els incendis, a part d'un gran drama social quan hi ha víctimes i ferits, són un atac directe al futur del nostre país i el seu progrés. I són un atac també a la qualitat de vida dels seus ciutadans. Les negligències que poden semblar més banals, com llençar una burilla de cigarret a terra, poden evolucionar en autèntiques tragèdies personals i ecològiques. 
Sembla que en aquest sentit ja es parla de ser molt més contundent a l'hora de sancionar aquestes actituds. També hem de tenir bons plans preventius, personal i material suficient i adequat per poder donar una resposta ràpida i resolutiva als incendis que es puguin produir. Segurament mai n'hi haurà prou de recursos per poder fer front a un gran incendi, però la preparació prèvia i la coordinació dels equips existents poden donar molta més efectivitat a les seves accions. Potser en aquest sentit també seria convenient ampliar i reforçar la formació de voluntaris i el seu nombre perquè, en un moment donat, puguin fer front de manera més eficaç a un drama que es repeteix massa sovint a casa nostra.

SEGRE 29/07/2012

Comentaris