"Cinquanta ombres". E.L. James

Portada de Cinquanta Ombres d'en Grey

Aquesta setmana he acabat de llegir el primer llibre de la trilogia Cinquanta ombres d'en Grey , de l'escriptora E.L. James. Sí, "el llibre de què parla tothom", segons diu la publicitat de l'editorial (Rosa dels Vents). El llibre, definit per alguns crítics com a "porno per a les mares", ha estat una veritable bomba editorial. Ja n'ha venut més de 20 milions de llibres a tot el món. A Espanya, en dues setmanes en va vendre 40.000 i ja té venuts també els drets cinematogràfics. 

E.L. James, dona casada amb dos fills, ens descriu en aquest primer llibre seu la relació d'una noia verge de 21 anys (Anastasia Steele) amb un executiu de 27 (Christian Grey), que a priori sembla un autèntic príncep blau: extraordinàriament atractiu, intel·ligent, culte i molt ric. Aquest príncep, però, té un passat complicat que l'ha portat a viure les seves relacions amb les dones exclusivament des d'una perspectiva sadomasoquista. Un món absolutament estrany i desconegut per a l'Ana, que ara li tocarà conèixer, patir i també gaudir-ne de manera sorprenent. La relació, sempre descrita des de la perspectiva de l'Ana, es va complicant al llarg de les 537 pàgines del primer llibre. Al llibre no li trobo cap qualitat literària com per fer-lo un best-seller d'aquest nivell. Com a molt, hi veig l'atractiu de reproduir la tradicional història de noia troba noi complicat i s'hi enamora, explicat des de la perspectiva de la noia i en un context de món sadomasoquista de luxe. Uns ingredients que, combinats amb gràcia i amb descripcions de l'activitat sexual fetes amb elegància, han fet que aquest llibre sigui un èxit fins i tot en països anglosaxons on se suposa que aquest tema està força superat i tenen literatura en aquest sentit de molta més qualitat. 

A un altre nivell, també trobo digne de reflexió que en la situació econòmica actual que patim, tingui tant èxit a Europa un llibre que descriu el poder seductor però humiliant que exerceix un empresari multimilionari sobre una universitària que tot just ha acabat la carrera. Reflexions a part, bon estiu i bona lectura! 



SEGRE 26/08/2012

Comentaris