Lleida i el Dret a Decidir


Ple de la Paeria de Lleida

Divendres que ve es debatrà a l’Ajuntament de Lleida una moció de suport a la Declaració de Sobirania i el Dret a Decidir del poble de Catalunya aprovada pel Parlament. Amb aquesta moció, des del Grup de CiU pretenem que Lleida ratifiqui institucionalment que Catalunya és un subjecte sobirà i el consistori se sumi al procés pel qual les catalanes i els catalans decidirem democràticament i pacíficament el nostre futur col·lectiu al 2014. 
La votació serà, en cas de ser aprovada, un Acte de Sobirania de les lleidatanes i els lleidatans, mitjançant els seus representants municipals, que cimentarà els fonaments i donarà ple suport als principis sobre els quals s’ha de sustentar el procés del dret a decidir que inicia Catalunya. 
Davant aquells regidores i regidors que puguin tindre dubtes sobre què votar, o tinguin la temptació d’inhibir-se en la votació, els vull convidar a la lectura i reflexió sobre la Declaració i a pensar en els ciutadans als quals representen. No és una declaració a favor de la independència, ni a favor de l’estat propi, ni a favor del federalisme ni de cap ideologia en concret ja que el que va aprovar el Parlament és una declaració a favor de la democràcia. 
I no hem de tenir por a la democràcia. Hem superat, com a nació i col·lectivament, guerres i dictadures i ara ens toca enfrontar-nos amb una crisi econòmica que posa en risc fins i tot l’estat del benestar que entre tots hem bastit. Per tant, la voluntat del poble, la plena expressió democràtica del referèndum i el dret a decidir, ha de ser una oportunitat per redreçar el nostre camí i no pas un obstacle paralitzant en l’assoliment dels nostres anhels nacionals. 
Hem de respondre a la nostra responsabilitat com a Paers d’aquesta ciutat. Som ‘homes i dones de pau’, segons el significat de l’arrel llatina de la paraula, i ens devem als nostres ciutadans. A les eleccions del passat dia 25 de novembre les lleidatanes i els lleidatans van manifestar de forma molt clara la seva voluntat de ser consultats i de poder decidir lliurement el seu futur com a país. El Parlament ha donat resposta a aquesta voluntat del poble i ara és la ciutat, i els seus representants polítics, la què amb tota claredat i nitidesa ha de donar suport al mandat que els ciutadans han expressat. 
En resum, és una proposta que no va en contra de ningú, sinó que va a favor de la democràcia i del valor bàsic que la sustenta: la llibertat per decidir. Aquest camí democràtic l’hem de fer amb el màxim de gent possible. Per això m’agradaria també fer partícip d’aquest Acte, precisament a totes les lleidatanes i els lleidatans. 
És un moment d’una gran transcendència i crec que serà un Ple que ens omplirà d’orgull. Per això, convido tothom que pugui i ho desitgi a assistir-hi. Sempre ho faig, però en aquesta ocasió amb més raó que mai. 

Febrer 2013

Comentaris