La Lleida que volem: ciutat de talent i creativitat

La guanyadora Natalia Sokolovska (pimera per l'esquerra)
amb dos finalistes. (Lleonard Delshams)

Aquest dijous vam assistir una vegada més a l’Auditori Municipal Enric Granados per presenciar l’entrega de premis de la 19ª edició del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes. Un premi que aquest any ha comptat amb 45 participants d’arreu del món. Aprofito doncs l’avinentesa per a felicitar en primer lloc a la guanyadora, la pianista russa: Natalia Sokolovska i també a tots els organitzadors d’aquest premi. 
Aquest premi, que va adreçat als joves talents pianistes d’arreu del món, és un excel·lent exemple del que per a mi ha de ser l’aposta estratègica de la nostra ciutat: el foment constant del talent i la creativitat. Les característiques socio-econòmiques de Lleida i tota la seva zona d’influència demostren que Lleida no gaudeix d’un gran teixit industrial com en altres zones de Catalunya, ni és tampoc, ara mateix, el destí turístic preferit per als milions de turistes que rep el Principat. 
Som i hem de continuar sent un punt de referència en la industria agroalimentària i els seus processos de transformació i a nivell turístic defenso aferrissadament una oferta clarament diferenciada en fons i forma de la que actualment podem trobar a Barcelona i al llarg de la costa catalana. Si som conscients d’aquesta realitat podem fer apostes estratègiques per a trobar aquells aspectes en els que Lleida es pot posicionar amb força, amb projecció de futur i amb voluntat de ser punt de referència. 
Tenim actius molt importants, altres de pendents i esdeveniments culturals també molt importants que ja estan força ben consolidats a nivell nacional i internacional. Tenim la Universitat de Lleida, el PCiTAL (Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida) amb dos edificis especialment emblemàtics com són el Fruitcentre i el Magical. Un vinculat a la recerca en el món de la fruita i l’altre al món de la creació audiovisual. 
De cara al futur, la nostra proposta de crear a les Basses d’Alpicat un parc familiar diferent als existents actualment, basat en valors com el coneixement, la creativitat i l’oci compartit amb família i amics en un entorn natural, respon també a aquest sentit global de ciutat. En l’aspecte cultural, la Fira de Titelles, l’ANIMAC i la Mostra de Cinema de Llatinoamericà són també importants referents en els què el talent i la creativitat hi són una peça molt important i encara ho haurien de ser molt més. 
En aquest sentit, està clar que hauríem de crear més vincles entre ells, per enfortir-los, crear sinergies i fer-los també més competitius i atractius de cara a l’exterior. I no només això, hem de fer també que la ciutadania i les diferents associacions que hi ha a la ciutat encara s’hi vinculin més. De ben segur moltes d’elles podrien aportar idees i cercar propostes per optimitzar al màxim infraestructures com el Magical, la Llotja o el Teatre de l’Escorxador. 
Talent i creativitat a la ciutat de Lleida n’hi ha, per tant és la nostra obligació saber donar-li sortida i possibilitats d’expressió. Des de la Paeria hem de saber facilitar les coses, tant a nivell administratiu i burocràtic com fomentant aquest talent i creativitat a través d’ajuts, premis, beques, concursos, publicacions... Si sabem conjuminar les infraestructures existents, amb el talent i la creativitat de la nostra gent i de tots aquells de fora que trobin a Lleida bones possibilitats de promoció, juntament amb el suport també de la Paeria, la nostra ciutat tindrà unes perspectives immillorables per fer-se un lloc de privilegi en el mapa de les ciutats que aposten pel talent i la creativitat. En temps de greu crisi, aquesta proposta és de ben segur el millor antídot per superar-la i avançar. 


Juliol 2013

Comentaris