Cants de sirena

Quadre de Leon Belly "Les sirenes"
(Museu de l'Hotel Sanderin, 

Saint Omer, França)


Les orelles de moltes catalanes i catalans d'aquest país hauran de preparar-se per als propers cants de sirena que ens arribaran d'arreu. La nostra oïda ja ha superat la primera fase quan una gran part del poble de Catalunya va decidir endegar un camí polític propi. Va ser la fase del silenci. Un silenci a les propostes i ganes de diàleg que es demanaven des de Catalunya per enfocar un futur més pròsper per a la nostra gent. La segona fase que estem vivint ara, sotmet diàriament la nostra oïda als "no" rotunds i als "impossible!" de la nostra proposta, a les amenaces més variades i fins i tot als improperis. 
Cal reconèixer que això ha estat un avenç, ja que han passat d'ignorar-nos totalment a intentar dissuadir-nos del nostre propòsit a base de pors i amenaces. 
D'aquí poc, però, entrarem en la tercera fase que anomeno els cants de sirena. Fracassades les dos primeres fases i en vista que la darrera no ha fet més que crear nous independentistes, ara ens voldran seduir amb bones paraules i amb bons propòsits de diàlegs constructius. Ens intentaran fer oblidar tot el que ha passat en els darrers anys entre els governs centrals i Catalunya i apel·laran als sentiments de confraternitat i al seny dels catalans. 
Ens cantaran algunes alabances i ens diran que ens necessiten com ho va fer el ministre Montoro a la Trobada Empresarial de la Seu aquest estiu: "necesitamos a Catalunya para salir de la crisis". 
Però aquest mateix seny que ens reclamaran, ens ha de servir per recordar com va anar l'operació reformista de Roca Junyent fa anys, la recollida de signatures contra l'Estatut de Catalunya, les falques a les ràdios contra la llengua catalana, el "no" al pacte fiscal... I ens ha de servir també per a comprovar que les paraules del ministre demanant que Catalunya sigui la locomotora que tregui Espanya de la crisi, es concreten en negar-li el carbó necessari per fer-la funcionar, com ho demostren els pressupostos generals de l'Estat que s'han presentat. 
I cal que recordem també que, ja fa molts anys, un tal Ulisses va saber com superar els cants de sirena, no naufragar i seguir el seu rumb cap a Ítaca. 

SEGRE 06/10/2013

Comentaris