Rectificació tardana en les ordenances

Grup municipal de CIU a la Paeria de Lleida

Rectificar és de savis. I quan es tracta de la política fiscal d'un ajuntament, que afecta tots els veïns i veïnes, s'ha de celebrar que imperi, ni que sigui tard, el sentit comú quan el país travessa una situació de crisi, de la qual no escapen ni la nostra ciutat ni els nostres veïns i veïnes. Sí, em refereixo a la ciutat de Lleida i a la congelació d'impostos i taxes aprovada per l'equip de govern en l'últim ple de la Paeria. El Grup Municipal de CiU no ha tingut altra opció que votar-hi en contra. I m'explico. Congelar-los és una bona notícia, però després de cinc anys d'una política expansiva d'impostos que situa la ciutat de Lleida en la part alta de les ciutats on es paguen més impostos municipals, tocava fer un esforç més gran. No és de rebut que Lleida sigui una de les primeres en aquest tipus de rànquings. És un lloc que no ens pertoca de cap manera, ja que hauria d'estar en una posició intermèdia, com li correspon a una ciutat de les nostres característiques.
Només cal aixecar la vista i veure què està passant arreu. Els últims anys molts ajuntaments han congelat els impostos municipals i, enguany, el que tocava era fer l'esforç d'abaixar-los. Perquè l'hipotètic estalvi i estímul per als lleidatans amb la congelació és un argument trampós. Clar que s'estalviaran diners, però és que enlloc està escrit que els impostos i taxes que paguen els ciutadans de Lleida hagin de pujar any rere any com ha passat els últims anys de manera molt acusada. Ni molt menys és cert que s'hagi d'indexar la pujada d'impostos a l'Índex de Preus al Consum (IPC), un indicador de l'anomenat preu de la vida que està quedant obsolet
Per la nostra part, des del Grup de CiU, hi hem presentat finalment 13 esmenes que posaven èmfasi a alleugerir l'impacte de la pressió fiscal, tenint en compte la situació econòmica actual, i a afavorir la creació i manteniment de l'ocupació, en la línia marcada per la Proposta de Resolució de CiU aprovada per unanimitat al Ple de l'Estat de la Ciutat i que ha de culminar amb una cimera municipal sobre l'atur.
La nostra proposta principal passava per demanar una revisió cadastral dels immobles abans del 15 de novembre, data límit fixada per l'Estat, per aconseguir rebaixar el rebut de l'Impost de Béns Immobles (IBI) dels lleidatans a partir del 2014. Aquesta revisió també afectaria altres impostos que es calculen en funció d'aquest valor i podria rebaixar la pressió fiscal sobre els veïns de la ciutat. L'equip de govern s'ha negat a acceptar aquesta esmena i, per tant, haurem de seguir insistint-hi. El que no pot ser és que, des del 2006, l'IPC hagi augmentat un 20%, el preu mitjà de l'habitatge a Catalunya hagi baixat mes d'un 25% i l' IBI a la nostra ciutat hagi augmentat un 50%. S'ha de capgirar aquesta situació de manera que ens apropem a la realitat del valor dels immobles dels lleidatans i lleidatanes.
De fet, també semblava impossible que a Lleida es congelessin els impostos i, enguany, després d'anys de demanar-ho des de l'oposició, s'ha aconseguit. Per tant, tard o d'hora el govern municipal haurà de rectificar de nou i demanar-ne al Cadastre la revisió. Això sí, haurem perdut un temps molt valuós per a les butxaques de la gent de Lleida.

Octubre 2013

Comentaris