Seu Vella, més que desitjos

Vista aèria del Turó de la Seu Vella. Lleida
Foto: JR Zaballos
Aquesta setmana el Turó de la Seu Vella ha fet un pas endavant en la llarga cursa per assolir el reconeixement de la UNESCO com a patrimoni de la Humanitat. El document recull els valors i criteris -aquells que es poden posar negre sobre blanc- que han de fer mereixedors al conjunt patrimonial lleidatà de la distinció i la protecció internacionals. Els redactors de la memòria han triat el nom de Paisatge de memòria, fita monumental i buit urbà per presentar el conjunt monumental del Turó com a paisatge urbà, històric i cultural.
El document és la plasmació en dos gruixuts volums del valor universal excepcional que atresora la Seu Vella i que demostra d'una manera "clara, fàcilment identificable, contrastada i comparada", que estem en el camí correcte per superar el llistó mínim de les classificacions establertes per la UNESCO. Cal reconèixer i agrair la feina feta al secretari de l'Associació UNESCO de Lleida Òscar Castro, amb el suport de la Federació Catalana de Clubs i Associacions UNESCO de Catalunya. També a la Càtedra UNESCO de ciutats intermèdies de la Universitat de Lleida, liderada per Josep M. Llop, i a les Escoles adscrites i a la labor del Consell Científic del Consorci del Turó, tant en col·laboracions individuals com en equip, igualment que a algunes entitats que formen part del Consell Cívic i Social.
Estic d'acord que només el fet d'intentar-ho ja és un èxit que ens aportarà moltes coses positives. El procés d'autoconeixement, diagnòstic i de posar a examen les fortaleses i les debilitats de la Seu Vella és ja un pas endavant molt gran i que segur que acabarà resultant en noves idees per promocionar el Turó i la ciutat. I també ens permetrà conèixer realment el nivell d'autoestima i ambició que tenim envers la nostra ciutat i el nostre turó. Que no se'ns oblidi que només des del convenciment de tots i cadascun dels lleidatans ho aconseguirem.
Ara als representants polítics ens toca posar de la nostra part totes les accions que puguem engegar per sumar forces. Ens toca comprometre'ns, anar més lluny dels desitjos i les bones paraules als fets concrets. En aquest sentit, i en el marc de la negociació i el pacte per als pressupostos d'enguany, vam incloure una partida de 200.000 euros per a dinamització turística i comercial, en la qual ja els puc avançar que aviat podrem presentar una proposta innovadora i creativa que fomentarà l'atractiu turístic de la Seu Vella i de tot el turó. Volem demostrar amb fets i amb propostes concretes el nostre compromís en aquest llarg camí cap al reconeixement de la UNESCO. Fem dels desitjos realitats i així tindrem l'objectiu final més a prop.
Perquè, al final, el que volem no és només un segell de la UNESCO -ni tampoc menys-, sinó que aquest reconeixement ens permeti multiplicar la capacitat de fer-nos visibles al món, singularitzar l'oferta patrimonial i turística de la ciutat de Lleida i situar-nos en un aparador que millori les expectatives i les oportunitats de les ciutadanes i els ciutadans de Lleida.

Febrer 2014

Comentaris