Wewelsburg: el castell de les SS

Vista aèria del castell de Wewelsburg.


Ara que per desgracia està de moda per alguns tertulians, polítics i mitjans de comunicació equiparar el que està passant a Catalunya amb el nazisme, crec més que adient veure com els alemanys tracten el nazisme i un dels seus mites més polèmic: el castell de les SS. El castell de planta triangular de Wewelsburg, situat en el districte de Paderborn, té els seus orígens en una construcció del 1123.

Maqueta del castell i de la ciutat que es volia construir al voltant.
Foto: JR Zaballos

L'estructura actual procedeix, però, de les obres que es van fer entre 1603 i 1609. El 1934, Heinrich Himmler el va arrendar per 100 anys i el va convertir en una seu de les SS ( Schutzstaffel ) -escamots de protecció-, la organització de seguretat del partit nazi (NSDAP). En aquest castell s'havien de formar les futures elits de la societat alemanya. La càrrega ideològica i simbòlica d'aquest castell és, doncs, molt gran per a tota la societat alemanya. Això fa que sigui molt interessant veure com s'han plantejat el seu funcionament i missatge social actual.


Mapa de tot el projecte al voltant del castell de Wewelsburg.
Foto: JR Zaballlos

Ara aquest castell acull un museu d'història local i un alberg de la joventut. L'entrada del castell, on hi havia el cos de guàrdia de les SS, és ara un centre d'interpretació de la història del castell vinculat amb les SS que conté l'exposició: Ideologia i Terror de les SS. En la part final de l'exposició, el material vinculat al món neonazi està col·locat en una vitrina al sostre. Això obliga al visitant a aixecar el cap tota l'estona per poder-ho veure. Motiu: demostrar físicament la incomoditat que impliquen aquests moviments neonazis.

Entrada al castell
(JR Zaballos)

I, el més interessant, a la sala més emblemàtica de dins del castell, la Obergruppenführersaal (sala dels generals), on al mosaic del paviment hi ha representat el simbòlic sol negre nazi, a part de càmeres de seguretat i policia, hi han col·locat grans coixins per terra perquè la gent s'hi estiri de manera despreocupada i trenqui així qualsevol sentiment d'orgull o respecte cap a tota aquesta simbologia.

El mitificat "sol negre" de la Obergruppenführersaal.

Dos exemples de com enfrontar-se al passat sense complexos. A Espanya podríem aprendre una mica com enfocar el nostre passat més trist i sanguinari i parar de banalitzar el nazisme comparant-lo amb el que passa a Catalunya.


Imatge de la Obergruppenführersaal amb el "sol negre" 
La sala amb coixins a l'actualitat.


SEGRE 06/04/2014

Fotos i objectes de l'exposició: Ideologia i terror de les SS, al castell de Wewelsburg.


Cadira amb els simbol rúnic de les SS.
Foto: JR Zaballos

Antiga foto del castell de Wewelburg.
Foto: JR Zaballos

Diari de H. Himmler.
Foto: JR Zaballos

Medalla del partit a la fertilitat.
Foto: JR Zaballos 

La daga de les SS. Meine Ehre heisst Treue.
 (El meu honor és la meva fidelitat)
Foto: JR Zaballos

La gorra de plat de les SS amb la calavera.
Foto: JR Zaballos





Comentaris