Europa, 'wach auf'!

Acudit de Patrick Chappatte pel Herald Tribune

Europa, desperta't! A una setmana exacta de les properes eleccions europees, vull manifestar el meu desig per al dia després d'aquestes eleccions. Primer els explicaré el motiu d'expressar aquest desig en alemany i després per què Europa hauria de despertar. 
La llengua alemanya és la llengua més parlada a Europa. El proper diumenge molts dels prop de 100 milions de ciutadans de parla alemanya de diferents països exerciran el seu dret a vot i per tant influiran en gran part en la Europa del futur. 
Per altra banda, a ningú se li escapa el paper decisiu que té Alemanya en les decisions europees. El seu poder econòmic i la seva influència política ja han marcat la dura realitat de molts europeus en els darrers anys i tot indica que ho continuarà fent en el futur. Per això em dirigeixo en alemany a una gent i a un país que pot fer molt per canviar la inèrcia d'una Europa actual que no m'agrada. I no m'agrada perquè crec que Europa ha de despertar a la realitat social que viuen molts dels seus ciutadans i no ho fa. Ha d'entendre de manera clara que l'economia està al servei de les persones i no les persones al servei de l'economia. 
Europa ha d'entendre que salvar l'euro és important, però que salvar les persones encara ho és molt més. Europa ha d'esvair el malson que hem viscut molts europeus amb la sensació, i sovint, la certesa, que Europa ens abandonava als estrictes interessos econòmics d'una minoria. I davant dels reptes polítics territorials que hi ha i que hi haurà, Europa ha d'apostar per defensar les vies del diàleg i la negociació democràtica i pacífica que els ciutadans puguin expressar lliurament a les urnes. 
Els que ens sentim europeus i estimem Europa, volem que en aquesta casa comuna regni la llibertat, el diàleg i la cohesió i que l'economia i les lleis estiguin al servei de les persones i els pobles i no a l'inrevés. 
Si Europa no desperta i no fa aquests canvis, la desafecció dels ciutadans amb aquesta creixerà i el populisme trobarà el terreny abonat per destruir-la. El previsible augment del vot euroescèptic ha de ser senyal d'alarma per actuar-hi en conseqüència. 


SEGRE 18/05/2014

Comentaris