Camp de concentració Theresienstadt - Terezín


Entrada a la Kleine Festung de Theresienstadt
Foto: JR Zaballos


Si algú de vostès viatja aquest estiu cap a la república Txeca els recomano fer la visita a l’històric camp de concentració de Theresienstadt (Terezín en txec). Aquest camp que es troba a 60 km de Praga té unes peculiaritats que el diferencien de la resta de camps de concentració més coneguts. Al 1940 quan els alemanys van ocupar les zones de Bohèmia i Moravià, la Gestapo va construir una presó en l’anomenada Kleine Festung (petita fortalesa). 



Mapa de la Kleine Festung i del ghetto


El novembre de 1941 però es va fer servir el resta de la ciutat emmurallada i separada només pel riu Eger (Ohre) per organitzar un camp molt més gran. Aquest nou camp de concentració va ocupar tota la ciutat i va servir per a altres finalitats a part de la de presó: com a camp de transit de presoners que després eren distribuïts cap a altres llocs i com a camp “mostra” per a la propaganda nazi. Precisament aquesta característica és la més remarcable de Theresienstadt. Es volia fer veure que es tractava d’una colònia jueva ben organitzada i comfortable, en la que fins i tot, teòricament era governada per un consell jueu. Aquest engany va servir també per a convèncer d’aquest bon tracte a una representació internacional de la Creu Roja que va visitar el camp al juny de 1944 Això sí, després que els nazis permetessin la visita i tinguessin temps de preparar-ho tot amb una acció anomenada “maquillatge”. 


Arbeit macht frei. Kleine Festung.
Foto; JR Zaballos

El súmmum del cinisme va arribar poc després amb l’ordre de rodatge d’un documental propagandístic: Theresienstadt. Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet (Theresienstadt, una pel·lícula documental de la colònia jueva) en la que es representava una vida normal dins de la colònia, amb actes culturals i temps lliure per practicar esports. El director i moltes de les persones que sortien al documental van ser després deportades i assassinades. Pel visitant actual ara el que més sorprèn es veure que tret de la zona de la Kleine Festung i alguns espais del centre de la ciutat dedicats a museu, a la resta d’edificis que es mantenen iguals que fa 70 anys i viu gent amb tota normalitat. El drama històric de l’Holocaust i la quotidianitat actual en un mateix edifici. Un contrast que impacta el visitant.

Un dels carrers del centre de Theresienstadt a l'actualitat
Foto: JR Zaballos
SEGRE 24/08/2014

Altres fotos de la Kleine Festung i del ghetto de Theresienstadt:


Cel·les de càstig a la Kleine Festung
Foto: JR Zaballos

Mapa del ghetto de Theresienstadt.
Foto: JR Zaballos

Cementiri jueu davant de la Kleine Festung.
Foto: JR Zaballos

Mapa de coses a visitar a la Kleine Festung i al ghetto
Foto: JR Zaballos

Comentaris