Reflexions post-Escòcia

Escòcia ha pogut votar sense cap problema

Escric aquest article poques hores després del resultat final del referèndum escocès i, en vista de com ha finalitzat tot plegat, m'agradaria compartir algunes reflexions. Crec que el gran guanyador d'aquest referèndum no ha estat ni el no ni el sí , ni Cameron, ni Salmond. La gran guanyadora ha estat Escòcia.
Escòcia ha pogut decidir lliurement el seu futur, ha tingut durant setmanes una projecció internacional impagable i, a més a més, surt amb una sèrie de millores de tot tipus signades pel govern britànic. Que guanyaria el no era una cosa sabuda fa temps. Recordo una conversa fa molts mesos amb Salvador Cardús, en la qual ja parlàvem de l'impacte en el procés català del no d'Escòcia en el seu referèndum. Un no, per altra banda, absolutament comprensible ja que si et deixen votar lliurement, et fan ofertes per escrit per millorar el teu autogovern i economia si et quedes i no et fan periòdicament boicots, ni t'insulten o et diuen constantment insolidari, es fa molt difícil marxar. Quan veus que t'escolten i que s'esforcen per cercar solucions polítiques consensuades als problemes que tens és molt més difícil trencar les relacions. Sense oblidar, però, la incidència que ha tingut entre els electors indecisos la forta campanya del no que han fet els grans poders econòmics i els líders internacionals com Obama als quals ja els va bé mantenir l'statu quo actual.
I aquest no d'Escòcia tindrà repercussió en el procés que vivim a Catalunya? Jo crec que sí. Però aquest que els dic no és tant per l'efecte desmoralitzador que hagin votat no com pel fet de poder comprovar que els problemes polítics s'arreglen políticament i no aixecant les lleis com a barricades per frenar les demandes pacífiques de la ciutadania. I el resultat escocès també ens ha de fer conscients que els indecisos es decanten majoritàriament per no canviar les coses quan les pressions i amenaces econòmiques es manifesten sense matisos. Però tot i aquestes repercussions cal recordar que ni Rajoy és Cameron, ni el govern espanyol és el britànic i que, com es diu sovint, Spain is different...
SEGRE 21/09/2014

Comentaris