Primer 'round' andalús


Estimació de vot en les eleccions d'avui 

Avui a Andalusia se celebra el primer round electoral d'aquest combat polític que durarà un any i que tindrà quatre moments estel·lars. Les eleccions andaluses són el primer pas d'un combat entre una ciutadania força emprenyada amb la política i l'economia actual i amb fortes ganes de canvi contra un rival experimentat i molt dur de tombar com és l'statu quo sociopolític que domina aquest país des de fa molt de temps. Després vindran els altres tres rounds electorals: les municipals (i també autonòmiques a molt llocs), les catalanes del setembre i les generals a finals d'any.
A Andalusia veurem si aquesta ciutadania aspirant al canvi de moltes coses comença amb bon peu aquest combat contra el tradicional bipartidisme polític i econòmic establert al sud d'Espanya. Veurem si el PSOE aguanta bé en la seva plaça més inexpugnable, veurem si les expectatives de Podemos i de Ciudadanos es confirmen o no, si UPyD comença a desfer-se i si el PP pateix un daltabaix considerable.
Els resultats a Andalusia marcaran sens dubte els debats i les intencions de vot de cara a les properes municipals. I després de les municipals tindrem una magnífica radiografia de tot el que ha passat a l'Estat espanyol, per poder veure com s'enfoquen les eleccions catalanes i les generals a Espanya. Una radiografia que pot reobrir el debat de llista unitària a Catalunya i que pot fer que les eleccions generals s'avancin o es retardin al màxim.
En tot cas, jo tinc la impressió que res a Espanya serà igual d'aquí a un any. No tinc clar si serà per a bé o per a mal, però crec molt poc probable que tot el que ha passat a Espanya en els darrers anys acabi només amb un "más de lo mismo".
A Catalunya també hem de començar a pensar a partir de demà si el que volem de cara al futur també ha de ser: "més del mateix" o no i actuar-hi en conseqüència. Tindrem tres vots -tres cops- per incidir en aquest futur combat. Aprofitem-los, perquè, com deia Albert Camus, "la veritable generositat, en relació amb el futur, és donar-ho tot al present".

SEGRE 22/03/2015

Comentaris