70 aniversari de l'alliberament del camp de Mauthausen. Reportatge fotogràfic

Amical Mauthausen fa l'ofrena floral
als morts al camp


El diumenge 10 de maig es va celebrar el 70 aniversari de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen (Àustria). El camp va ser alliberat per tropes americanes el dia 5 de maig de 1945. A Lleida es va celebrar un acte d'homenatge el dia 5 de maig al cementiri, on hi ha una placa recordant als morts lleidatans del camp de concentració. Maria Teresa Curià, filla d'un dels republicans morts al camp, ens va dirigir unes paraules a tots els assistents.

Entrevista a M.T. Curià al diari SEGRE 

Uns dies després en el camp descobriria per casualitat el registre escrit a mà del seu pare. En una vitrina del museu, el llibre de registre estava obert precisament per la pàgina on hi consta el seu nom i les seves dades. En la següent foto es pot veure el registre. És el 5 registre començant per la part baixa de la pàgina.

Libre de registre: Curià Gatius, Enrique (Rosselló)
Foto: JRZaballos


Entrada a un dels túnels d'Ebensee.
Foto: JR. Zaballos

Els actes celebrats a Mauthasuen van començar en un dels camps satèl.lit de Mauthausen: Ebensee. Un camp on es va obligar als deportats a treballar en condicions duríssimes dins dels túnels excavats a la muntanya. Les activitats commemoratives van continuar en un altre dels camps depenents del camp central de Mauthausen: Gusen. Gusen I i II van ser uns camps especialment durs i on van morir molts dels republicans espanyols.

Acte a Gusen amb exdeportats del camp
Foto: JR Zaballos


També es va inaugurar a Mauthausen un monument a Anna Pointner, la senyora austríaca que va amagar els negatius de les fotos de Francesc Boix. Aquestes fotos van ser molt importants per poder acreditar tot el que va passar al camp i per poder incriminar a responsables nazis en els judicis posteriors. Per sorpresa em va tocar traduir al castellà per a tot el públic assistent les diferents intervencions de l'alcalde de Mauthausen, el director del projecte Perspektive Mauthausen i els artistes que van dissenyar el monument.



Traduint la intervenció del alcalde de Mauthausen
Foto: Josep San Martín

El monument que consta d'una placa metàl·lica mitat arrovellada, mitat polida i amb paraules amb alemany i castellà, té una finestra oberta a la part de dalt, que permet veure a través d'ella el mur de pedres darrera de la casa d'Anna Pointner on va amagar els negatius.

Monument a Anna Pointner a Mauthausen
Per la finestra de la placa es veu
el mur de pedres darrera la casa
Foto: JR Zaballos


I finalment el dia 10 de maig 22.000 persones de molts païssos difrents van desfilar pel camp de Mauthausen, rendint honors a totes les víctimes del camp. El monument als republicans es troba al costat del monument francès. Les ofrenes als francesos i als republicans es fan conjuntament. Primer es fa als francesos i després als republicans. França va cedir el terreny als republicans per poder tenir-hi el seu propi monument. Tradicionalment el grup més nombrós de tots els que assisteixen a aquest acte són els italians. També cal destacar que Polònia fa una ofrena floral amb soldats uniformats, bandera i música als monuments de tots els païssos presents al camp. Als republicans espanyols també.


El ministre Margallo parlant amb JM Terricabras i
 amb mi, poc abans de l'ofrena floral
Foto: Ximo Vidal




Els polonesos fent l'ofrena als republicans
Foto: JRZaballos

Itàlia el país amb més assistents a l'acte
Foto: JRZaballos

Un deportat jueu portant la bandera d'Israel
Foto: JRZaballos

Amical Mauthausen encapçala la representació republicana
Foto: JRZaballos

Davant al monument republicà amb
la bandera de Lleida
Foto: Josep San Martín

Article al diari La Manyana de Lleida

Articles relacionats: 
1- Parlament a Mauthausen davant el monument als republicans
2- Mentir per poder ser. Enric Marco.

Comentaris