Perdent llibertat

Forges i els nous controls d'aeroport
Des de l'11 de setembre del 2001 els ciutadans d'aquest planeta no hem parat d'anar perdent les nostres llibertats. L'atac a les Torres Bessones de Nova York, per part de terroristes d'Al-Qaeda, va marcar un abans i un després en la política de seguretat mundial. Els atacs terroristes que s'han anat produint després de manera periòdica en diferents llocs del planeta, inclosa Espanya, han aconseguit gran part del seu objectiu: atemorir la població i que es parli d'ells de manera constant. Fins i tot en el nostre dia a dia, hem de patir les conseqüències d'aquesta situació. 

El sospitosos habituals...
Per exemple, en els darrers dies es trigava més de dos hores a creuar la frontera entre Espanya i França per l'autopista, quan abans del darrer atemptat de París es podia creuar sense haver de parar. I no oblidem les repetides situacions humiliants que hem de viure des de fa anys en els aeroports cada vegada que es creua un control de seguretat. Fins i tot internet, el símbol de la llibertat total sense fronteres, ni limitacions, ha acabat, en gran part, sota el control de governs i serveis secrets. Davant aquesta situació, els governs i els seus ciutadans no saben ben bé com actuar, ni quins són els límits que s'han d'establir entre les llibertats personals i la seguretat de la gent i de l'Estat. 
El futur serà aquest?

El darrer cas a França és prou eloqüent. Després del brutal atemptat a la discoteca Bataclan, molts mitjans de comunicació i opinadors van demanar mesura a l'hora de criminalitzar la població musulmana i d'exigir més seguretat policial. França, com un dels països mare de la democràcia, havia de donar aquest missatge a nivell nacional i internacional. Però les darreres eleccions han demostrat el que realment passa a nivell de carrer: el Front Nacional, l'extrema dreta de Marine Le Pen, ha arrasat a tot França. El discurs de la por i d'augmentar els controls i la seguretat ha triomfat de manera generalitzada. Alguns ho trobaran comprensible, però si ens deixem portar per aquests sentiments, els terroristes hauran aconseguit -per desgracia- una nova victòria: que visquem amb por i renunciant a part de les nostres llibertats.

SEGRE 13/12/2015


Comentaris