El pont de Mostar

Vista del pont de Mostar (Stari Most)
Foto: JR Zaballos

A totes les guerres es destrueixen monuments i edificis de gran valor històric, artístic o simbòlic. No fa falta que tinguin gran importància estratègica, es tracta només de debilitar l’estat anímic i moral de l’adversari. Com exemple recent tenim el cas de la destrucció de Palmira, per part d’Estat Islàmic.


Foto històrica del pont de Mostar

Un altre cas va ser el del pont de Mostar (Stari Most) durant la guerra de Iugoslàvia. L’antic pont de Mostar datava del segle XVI i es considerava el símbol de l’ocupació otomana d’aquesta zona d’Europa. 



El pont de Mostar destruït


Aquest simbòlic pont va ser destruït el 9 de novembre del 1993 per ordre d’un comandant croat. El pont no tenia cap valor estratègic important i la seva destrucció i posterior reconstrucció han passat a ser un símbol de la guerra de l’antiga Iugoslàvia. De fet, ara aquest pont forma part del Patrimoni de la Humanitat.


La mateixa part del pont de 
la foto anterior però reconstruït
Foto: JR Zaballos

El responsable de la destrucció, Slobodan Praljak, va ser jutjat per aquest fet i altres crims de guerra pel Tribunal Internacional per l’exiugoslàvia (TPIY). És evident quan es visita Croàcia i Bòsnia i Hercegovina que les ferides d’aquesta guerra encara no han cicatritzat del tot. I no només a nivell dels edificis destrossats que encara es veuen. També a nivell social es noten els recels entre ells i no és estrany escoltar encara la paraula enemic quan es refereixen a l’altre bàndol. El que sí sembla més sorprenent i obre una via d’esperança és veure com es treballa amb total normalitat entre els dos països quan es tracta d’aspectes econòmics vinculats al turisme.



Els famosos saltadors
del pont de Mostar
Foto: JR Zaballos

Una de les excursions amb més èxit entre tots els turistes que passen uns dies a la ciutat croata de Dubrovnik és la visita de Mostar per veure el pont reconstruït per la Unesco. Malgrat haver de passar un parell de vegades pels controls fronterers, desenes d’autobusos plens de turistes es desplacen diàriament de Croàcia a Bòsnia i Hercegovina per veure el símbol d’una guerra terrible que va deixar Europa en estat de xoc. El turisme, tan criticat aquí, serveix a Mostar per refer unes complicades relacions entre països i la seva gent. 
En aquest cas el turisme fa de pont immaterial entre la gent, i que duri! 





Comentaris