A Eslovènia i en català

Castell de Predjama
Foto: JR Zaballos


He visitat fa poc el petit país d’Eslovènia. Un país força més petit que Catalunya i amb poc més de 2 milions d’habitants. Eslovènia és uns dels països que formava l’antiga Iugoslàvia i un dels primers a aconseguir la independència, entrar a Europa i tenir l’euro com a moneda. Després de passar-hi uns quants dies i creuar el país en cotxe d’un costat a l’altre els puc assegurar que paga molt la pena visitar aquest país. 



Gorge de Tolmin
Foto: JR Zaballos





És un país bonic, amb diversitat de paisatges que van des de l’alta muntanya i el gran parc nacional de Triglav, el romàntic llac de Bled, gorges d’aigua cristal·lina com la de Vintgar o Tolmin, on és un plaer passejar-hi, fins a coves immenses com les de Postojna. 





Llac Bled i esglèsia de la Mare de Déu
Foto: JR Zaballos
També té ciutats molt interessants i castells espectaculars com el de Predjama. I per finalitzar l’estada es poden passar uns dies en alguns dels molts balnearis que tenen o en un dels poblets de la costa de l’Adriàtic com Piran o Izola. En resum, un lloc idoni per a visitar en cotxe i amb la família o els amics. Però més enllà dels temes turístics i paisatgístics també és interessant analitzar el país des d’altres perspectives. És un país petit que ha aconseguit la independència fa poc. I malgrat el que podria pronosticar algun ministre espanyol, ni és un país que vagui per la immensitat de l’espai ni pateix cap crisi insuperable. És un país real, endreçat i que funciona. Un país que té l’euro com a moneda i que ja parla de tu a tu amb els seus veïns europeus. 


Cova de Postojna
Foto: JR Zaballos

Molta gent parla amb facilitat i fluïdesa l’anglès, però també l’italià i l’alemany. La gent és amable i més d’una persona es va interessar pel tema de la independència de Catalunya al saber d’on veníem. De fet al museu de Kobarid –premi al millor museu europeu l’any 1993 i dedicat a la I Guerra Mundial– quan van saber que érem catalans, ens van donar els díptics informatius en català. Alguns a Espanya haurien de parlar menys de galàxies i d’impossibles i vetllar més per actituds com aquesta del museu de Kobarid. No ens aniria pas tan malament.





Díptic informatiu del museu de Kobarid en català
Foto: JR Zaballos

Llac Bled
Foto: JR Zaballos

Comentaris