Prora (Illa de Rügen)


Ja finalitzen les vacances de Nadal d’enguany. La importància de les vacances no és només una cosa vinculada al necessari descans de la gent treballadora o un dinamitzador econòmic, també ha estat una gran aposta ideològica i propagandística. Les famoses “ciutat de vacances” no són pas invents nous, i en tenim l’exemple, pràcticament intacte, que es va plantejar entre els anys 1936 al 39 a Prora, a la illa alemanya de Rügen. A l’Alemanya nazi se li va ocórrer construir a través del projecte Kraft durch Freude (força a través de la felicitat) un gran centre de vacances a primera línia de mar per a 20.000 persones. El projecte es va començar a construir i havia de tenir tots els elements de comoditat i diversió que requereix un gran centre turístic: teatre, sales de reunions, cine...
El projecte va ser dissenyat per Clemens Klotz. Les habitacions feien 4,75 per 2,25 m, amb vistes sobre el mar Bàltic, amb dos llits, un armari i un rentamans. Els banys i les dutxes eren comunitaris. Prora constava de 8 edificis, tots iguals, al llarg de 4,5 quilòmetres de platja davant el Bàltic. 

Habitació de Prora.

Pel nazisme, el lleure també tenia els seus objectius socials i col·lectius, dins d’una societat sana i cohesionada preparada sempre per a donar el millor de si mateixa. A més a més, amb aquest complex de vacances s’intentava tenir els treballadors i treballadores alemanys contents, pel fet de poder fer vacances en un bon lloc a un preu molt assequible. Així, l’agraïment al partit que manava creixia i es fidelitzava.


Exposició sobre Prora
Foto: JRZaballos

De la mateixa manera ho va fer ordenant construir un gran vaixell per a fer creuers de vacances: el Wilhelm Gustloff, amb capacitat per a més de 1.400 persones. Prora però, a diferència del vaixell, no va poder ser gaudit pels treballadors alemanys. Va quedar construït a mitges, i després de la guerra es va fer servir com a caserna militar per russos i per l’exèrcit de la RDA.


Foto aèria de Prora
Foto: JRZaballos
Finalment, després d’anys de dubtes sobre el seu futur, s’ha transformat en un centre turístic amb hotels, apartaments de luxe, alberg de la joventut, etc. En un dels edificis hi ha un centre de memòria històrica que explica de manera detallada tota la història d’aquest peculiar lloc al nord d’Alemanya.


Fotos actuals de Prora


Comentaris