Els “ossets d’or”

 

Caixa conmemorativa als 100 anys dels "Ossets d'or"
Foto: JRZaballos


És molt possible que algú de vostès, si ha anat a algun hotel a Alemanya o Àustria, s’hagi trobat a sobre del llit una bosseta dels famosos Gummibärchen (ossests de goma) o també Goldbären (ossos d’or) alemanys. Aquí els anomenem ossets daurats i internacionalment són coneguts com a Goldbears. Aquest “amor” dels alemanys per aquesta simpàtica llaminadura ve de molt lluny. L’any 1922 Hans Riegel va decidir fer una llaminadura basada en els ossos que havia vist ballant a la seva ciutat de Bonn. Així es va començar a fer famosa l’empresa HARIBO (HA de Hans, RI de Riegel i BO de Bonn). Al principi eren més grans i els repartia en bicicleta per la ciutat. Ara aquesta empresa produeix només d’aquests ossets 160 milions de figuretes diàries en les 14 fàbriques que té repartides per Europa, quatre d’elles a Alemanya. En total hi treballen unes 7.000 persones. Una de les fàbriques està a Cornellà del Terri (Pla de l’Estany) i dona feina a 750 persones. La figura del osset no ha variat gaire des del seu començament. En els darrers retocs li van fer un petit somriure que encara manté. Hi ha sis models diferents, de sis colors diferents motivats pel suc de fruita que es fa servir. Groc per als de llimona, verd per als de poma, blanc per a la pinya, vermell fosc per als gerds, el vermell clar per a la maduixa i evidentment el taronja per a la taronja. Per cert també n’hi ha en versió koscher i halal.
Els “ossets d’or”, com deia, són tota una institució a Alemanya i sovint es fan regals o s’envien coses acompanyades d’una bosseta de Gummibärchen per fer més simpàtic i agradable l’enviament. El seu eslògan tradicional i considerat pels alemanys el més popular de tots els anuncis diu: Haribo macht Kinder froh und Erwachsene ebenso! (Haribo fa feliços els nens i també els adults!) amb una musiqueta molt enganxosa que qualsevol alemany se sap de memòria. Ara aquesta llaminadura tan peculiar que devorava amb fruïció el mateix Albert Einstein celebra 100 anys. Jo, com a comiat de la meva feina com a professor d’alemany, aquest any he regalat a cada alumne/a una bosseta de Gummibärchen, tot desitjant-los que l’aprenentatge de la llengua alemanya els sigui tan dolç i simpàtic com aquesta llaminadura. Com a curiositat: en el museu de HARIBO a Uzés (França) quan fa poc van escanejar la meva cara, em van dir que si jos fos una llaminadura seria... un “osset d’or”.

Comentaris

  1. Una bona explicació d'un element força quotidià com els ossets Haribo. Gràcies Joan Ramon per anar-nos fent sentir partícips de la cultura alemanya

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies a tots vosaltres per seguir els meus articles!!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada