"Bullying"


Curiosament, en ple període de preinscripcions per al proper curs, han començat a sorgir en primera plana dels mitjans de comunicació casos de bullying (persecució escolar). Fins i tot televisions d’àmbit estatal s’han interessat pel cas de l’IES La Serra de Mollerussa. El ressò mediàtic ha fet que no tardessin gaire a aparèixer altres casos vinculats generalment a l’escola pública. Per cert, ¿per què a les privades és més difícil que aquestes coses surtin a la llum? 
Està molt clar que a les aules es viu el reflex de la vida quotidiana. Si hi ha violència domèstica, en locals d’oci, en el món de l’esport o a la carretera, evidentment també en podem trobar dins de l’escoles – tant a les públiques com a les privades. El problema es magnifica quan els casos de persecució escolar surten de l’àmbit estrictament escolar i acaben en mans de la policia i la fiscalia. Una situació gens desitjable. Quan passa això tothom es posa a exigir responsabilitats i a demanar actuacions immediates i contundents. Però en aquests moments, ¿algú recorda que tant docents com equips directius estan sotmesos a l’hora d’actuar a una normativa estricta, embullada i lenta publicada en el DOGC? o ¿són suficients els mitjans i la formació que dóna l’Administració als docents per saber fer front a aquestes situacions? 
Professorat i normativa han d’anar de la mà per poder ser efectius i ràpids a l’hora d’aturar el bullying. No podem deixar que la desmoralització, la manca d’autoritat que pateix el professorat i una normativa inadequada facilitin les coses a l’alumnat que no respecta les normes de convivència. 
Si la societat és exigent amb els docents davant d’aquests casos, aquests han de tenir primer la formació i les eines necessàries per saber i poder actuar. 


SEGRE 20/03/2005

Comentaris