Kehlsteinhaus (Niu d'Àligues). Berchtesgaden (Alemanya)



La Kehlsteinhaus o "niu d'àligues".
Foto: JR Zaballos 

Durant el curs sobre el Nacionalsocialisme fet a Linz, vaig aprofitar per visitar l’Obersalzberg, zona situada prop de Berchtesgaden i a tocar de la frontera austríaca. Aquest racó de Baviera ja era conegut com a zona balneària abans que Hitler hi fixés la seva casa d’estiueig. El 1933 va començar a dissenyar-se tota la nova urbanització de l'Obersalzberg. Les antigues cases de pagès i altres edificacions van donar pas a nous edificis ocupats per la jerarquia nazi. 


Vistes des de la Kehlsteinhaus 
amb Berchtesgaden al fons.
Foto: JRZaballos

Es va crear tota una colònia nazi en una zona privilegiada i amb unes vistes espectaculars de tota la vall i les muntanyes alpines que l’envolten. Es van construir cases per a Hitler, Martin Bormann, Albert Speer, Hermann Göring o Rudolf Hess entre altres. Es van fer casernes per a les SS que custodiaven la zona i altres edificacions necessàries per donar servei a tota la gent que hi vivia. Les edificacions estaven totes interconectades per una llarga xarxa de túnels i també hi havia com una segona ciutat subterrània per poder aguantar els bombardeigs aliats. Bona part d’aquest túnels i estances es poden visitar actualment. 


Restaurant actual a l'interior.
Foto: JR Zaballos

Hitler estava allotjat al Berghof, on rebia visites oficials que quedaven extasiades davant del gran finestral de la sala d’estar que emmarcava espectacularment les muntanyes dels Alps. Però l’edifici més espectacular de tots i l’únic que va quedar intacte malgrat les bombes aliades, és el Kehlsteinhaus. Aquest petit “niu d’àligues” situat a 1.834 metres va ser idea de M. Bormann com a regal del partit nazi a Hitler pel seu 50 aniversari.


La llar de foc de marbre del menjador 
regalada per Mussolini
Foto: JR Zaballos

L’obra va ser tot un repte arquitectònic per la seva dificultat, fins i tot es va construir un ascensor – que encara funciona - per salvar els darrers 120 metres d’alçada. Va costar uns 150 milions d’euros a preu actual i hi van treballar 3.500 persones durant 13 mesos. Com a distracció per als treballadors, es va crear un bordell amb noies italianes i franceses. Si vostès volen visitar el Kehlsteinhaus recordin que ara és un petit restaurant obert de maig a octubre. La visita no deixa a ningú indiferent.



SEGRE 20/07/2008

Fotos de la Kehlsteinhaus i els voltants:
Entrada a l'ascensor que puja a la Kehlsteinhaus.
Foto: JRZaballos
Dins del túnel de l'ascensor.
Foto; Sandra Escola
Espectacular caminet que uneix 
la parada del bus amb el Niu d'Àligues.
Foto: JRZaballos
Un dels miradors amb vistes espectaculars.
Foto: JRZaballos
Selfie amb el llac Königssee al fons.
Foto: JRZaballos
El Biergarten de la part del darrera.
Foto: JRZaballos
Quan fa bon temps hi ha molta 
gent de visita i a fer caminades.
Foto: JRZaballos
En algunes zones encara es troba neu a ple estiu.
Foto: JRZaballos
Hi ha camins amb certa dificultat per fer senderisme 
Foto: JRZaballos






Comentaris