Morir insatisfet


The Bucket List 


Bonnie Ware, una experta en cures pal·liatives a persones a punt de morir, ha fet un estudi sobre les coses que els éssers humans lamentem no haver fet quan ens trobem a les portes de la mort. En el moment en què una persona arriba a un punt de la seva vida en què el temps de què disposa és molt limitat, es té tendència a fer un balanç d'aquelles coses que hauríem hagut de fer i no vàrem fer o aquelles de què ens penedim. El primer lament que surt reflectit al llistat de B. Ware és: "M'agradaria haver tingut el valor de viure una vida fidel als meus conceptes i no una vida pendent del que els altres esperaven de mi." Podríem definir aquesta frase amb el títol d'una pel·lícula alemanya; vivim La vida dels altres . Una vida en què la pressió de l'opinió dels altres, la pressió de ser com agrada als altres, s'imposa sobre la pròpia identitat i sentiments.
El segon lament està vinculat a la vida laboral: "M'hauria agradat no haver treballat tan dur." És a dir, que per motius de la feina o el lloc de treball, s'hi ha invertit tant temps i esforços que s'han deixat de banda la família, els amics, el temps lliure o les aficions personals.
I en tercera posició tenim el sentiment: "M'agradaria haver tingut prou valor per manifestar els meus sentiments." Aquesta idea generalitzada que diu que mostrar els sentiments ens fa més dèbils i vulnerables acaba al final sent un acte de penediment. Hauríem de sentir-nos més lliures a l'hora d'expressar allò que sentim, però en aquest àmbit massa vegades anem amb el fre de mà posat.
Està bé aquest estudi per convidar-nos a parar i reflexionar ara que encara no tenim un límit de temps davant dels nostres ulls. Així podem pensar què és el que realment volem d'aquesta vida i encaminar, per tant, les nostres passes per aconseguir-ho. En aquest sentit, els recomano la pel·lícula The Bucket List (Antes de partir), amb Morgan Freeman i Jack Nicholson. Potser en aquesta pel·lícula hi troben suggeriments de coses a fer abans d'abaixar definitivament la persiana del nostre projecte de vida. I, per cert, bon Nadal!


SEGRE 18/11/2011

Comentaris