Un congrés històric per al país.

A. Mas amb Jordi i Oriol Pujol
El passat diumenge vaig assistir a Reus al que, amb tota seguretat, serà recordat com un moment històric per a Catalunya. Va ser durant la cloenda del 16è Congrés de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), al que vaig ser convidat pels companys i companyes del partit què tinc l'honor de representar a la Paeria. Va ser un esdeveniment doblement impactant per a mi. Per una part vaig viure la força d’un discurs, el del nou secretari general de CDC, Oriol Pujol, que em va emocionar. Per l’altra, vaig escoltar al President Artur Mas, en un brillant parlament sobre el futur del nostre país.
Oriol Pujol va commoure tota l'audiència del congrés explicant la seva trajectòria fins arribar al nou càrrec dins del partit. Van ser unes paraules de sentit agraïment a tota la gent que l’ha ajudat a arribar fins aquest lloc de responsabilitat. El mateix ex president Jordi Pujol, em reconeixia l’altre dia durant el sopar del XXV aniversari de l’Escola Oficial d'Idiomes (EOI) de Lleida, que les paraules del seu fill també l’havien emocionat profundament, cosa que no només nosaltres, sinó la majoria dels assistents segur que compartim.
Oriol Pujol va parlar del llarg i feixuc viatge que ens espera per fugir d’aquestes “aigües podrides” que ens ofeguen i va advocar per exercir la nostra sobirania per que ens condueixi cap a l’Estat propi. I ho va saber transmetre des d’una actitud diafana, instrínseca a la gent d’aquest país que, parafrasejant el mateix Oriol Pujol, parla clar i actua clar amb “el coratge que ens va permetre travessar el desert, una actitud de la qual n’hem de fer bandera humil, farcida d’humanisme, de sensibilitat social”.
El nou secretari general va demostrar que CDC és un partit obert a la ciutadania que simbolitza com cap altre la força d'un país com el nostre, igualment obert i que es projecta sobre el Món amb un futur prometedor gràcies a la seva gent, el principal valor d'aquesta terra.
D’altra banda, el President Mas va parlar sobre el futur i els poders d’Estat que necessita Catalunya per no ser esborrada del mapa de la Història. En aquest sentit, això passa per una hisenda pròpia i un pacte fiscal just, però encara més important, passa per assegurar la cohesió social i que l’ascensor social continuï funcionant sense esquerdes. Perquè, com diu el President, Catalunya és una terra de treballadors i emprenedors.
A partir d’aquí hem de posar-nos a treballar en el manteniment de l’Estat del Benestar, que tant ens ha costat de crear i consolidar des de la recuperació de la democràcia i les institucions catalanes. Però una societat del benestar que sigui sostenible i viable durant el temps, que no depengui de les restriccions pressupostàries. L’hem de construir a base de la cultura del treball i de l’estalvi que ens caracteritza als catalans, i als lleidatans en particular. I no com ens ha passat en els últims anys, en què ens creiem rics, i hem bastit una societat a cop de deute. Altrament, no podrem fer front a aquesta onada d’inestabilitat financera i de pessimisme econòmic que ens envolta, o altres que puguin venir i puguin fer trontollar de nou la base del benestar dels ciutadans.
En aquest moment difícil, em sento orgullós de participar en aquest projecte perquè m’identifico plenament amb el lema del congrés de CDC. Una manera de fer i de ser que creix cap a la plenitud nacional. Així és Catalunya i cap aquí hem de caminar els que fem, som o representem CDC.

Abril 2012

Comentaris