L'avís de Gorbatxov

E. Honecker parlant amb M. Gorbatxov
El 6 d'octubre del 1989, M. Gorbatxov va pronunciar unes paraules davant els periodistes: "La vida castiga qui arriba tard." Aquesta frase va donar la volta al món i, setmanes després, va caure el mur de Berlín. El comentari va ser un avís al Govern de la RDA, que en aquells moments no sabia donar resposta a les demandes dels seus ciutadans, que dia sí i dia també es manifestaven al carrer o demanaven asil polític a les ambaixades de la RFA de Praga i Budapest. La frase que va dir, però, no era ben bé aquesta i la traducció que va fer in situ el traductor ho deixa ben clar a les imatges televisives.
Gorbatxov va dir: "Crec que només a aquells que no reaccionen davant de la vida els esperen els perills. Tot aquell que capta els impulsos que sorgeixen de la vida i de la societat i dissenya la seva política en conseqüència no hauria de tenir cap problema. Aquest és un fenomen normal."
És evident que la cita encaixa perfectament amb tot el que està passant a Catalunya ara. Artur Mas ha actuat en conseqüència i ha demanat la veu al poble, per saber cap a on vol anar la majoria del poble català. D'altres, en especial el PSC, s'han quedat sense saber reaccionar i cercant alternatives de darrera hora que no es creuen ni dins del propi partit. I uns altres, el PP com a màxim exponent, defensen l'immobilisme i l'amenaça de la llei si es vol anar més enllà de la Constitució, encara que la majoria de tot un poble, al qual se suposa que han de servir les lleis, demani canvis.
El proper 25 de novembre, el poble català, de manera democràtica i pacífica, dirà a través de les urnes quin és el futur que desitja. Tots els dirigents polítics i agents socials haurien de tenir la capacitat de saber llegir l'endemà aquests impulsos que sorgeixen de la societat i donar la resposta adient per no crear ni incomprensió ni decepció.
I dic tots -o quasi tots- els dirigents polítics i agents socials, ja que un procés d'aquest tipus necessita un grandíssim consens i col·laboració per fer-lo possible i exitós. No podem permetre'ns que la vida ens castigui per no saber reaccionar com i quan toca.

SEGRE 18/11/2012

Comentaris