Votem sí contra l’atur i per la cohesió

Lluitar contra la taxa d'atur, la nostra prioritat 
Els pressupostos de l’Ajuntament de Lleida per al 2014 no són els nostres pressupostos. Com és lògic, si CiU governés la ciutat de Lleida caldria primer un estudi més a fons dels números i, segurament, replantejar-se, i molt, la manera com s’ha gestionat fins ara la ciutat i com volem que sigui en el futur. Nosaltres tenim un altre model, que, de moment, encara no ha estat beneït per una majoria de ciutadans de Lleida a les urnes.
Però les especials circumstàncies que estem patint actualment, ens obliguen a fer un exercici de generositat i, sobretot, de responsabilitat. El nostre posicionament, com ja és conegut, és el de votar a favor dels pressupostos, malgrat la incomoditat que ens pugui representar assumir un endeutament i una pressió fiscal municipal sobre la qual no hi podem actuar com voldríem.
Des del Grup de CiU hem criticat i continuarem criticant totes les actuacions de l’equip de govern que considerem denunciables. Però alhora hem decidit fer el pas, inèdit en l’oposició a la ciutat, d’implicar-nos en la millora dels comptes i en reforçar, mitjançant el pacte i el consens, les polítiques de cohesió social i, en especial, les polítiques d’ocupació per lluitar contra el nostre principal enemic polític, que no és cap regidor ni cap sigla política, sinó l’atur, que afecta 11.868 lleidatanes i lleidatans.
Vam dir en el darrer debat sobre l’estat de la ciutat que era el principal problema que patien els ciutadans i que no ens conformàvem amb pensar que l’ajuntament no hi tenia competències. Hem estat al voltant de 6 mesos treballant des del nostre grup municipal amb l’equip de govern, primer preparant el que havia de ser una cimera i després amb la conclusió que havia de reflectir-se al pressupost. Finalment són 500.000 euros que eleven fins als 4,2 milions d’euros els programes municipals per la promoció de l’ocupació.
El segon aspecte que hem negociat i acordat amb el govern municipal és un impuls en les partides de cohesió social, promoció econòmica i turística i cultura, sobre el que ja fa l’equip de govern. Seran entre 800.000 i un milió d’euros per complementar i engegar accions que aportin valor afegit al que ja es feia des de les diferents regidories.
Cal dir que l’import de les partides acordades en aquest pacte de pressupostos (entre 1,2 i 1,5 milions d’euros) en cap cas suposen una càrrega fiscal afegida a les veïnes i veïns de Lleida, sinó que surten dels fons de contingència, l’estalvi i el romanent de tresoreria. De fet, vam votar en contra de les ordenances fiscals perquè demanàvem una rebaixa i no una congelació d’impostos i taxes i, en coherència, no podríem ara demanar més despesa quan la nostra idea és no incrementar els ingressos, almenys per la via dels impostos més gravosos i que afecten més famílies, com l’Impost de Béns Immobles (IBI).
Per últim, dins el pacte hem inclòs un mecanisme de rendiment de comptes amb la ciutadania per assegurar que aquest és desenvolupa amb total transparència. Si funciona i aconseguim algun resultat positiu, ho direm i ho celebrarem; i si no es així, en donarem compte igualment i donarem la cara, tant l’equip de govern, com l’oposició.
Per paradoxal i innovador que pugui semblar, el Cap de l’Oposició i el Grup de CiU a la Paeria retrà comptes a la ciutadania de què s’ha fet amb aquests diners establerts dins el pacte de pressupost i si, com és la nostra voluntat i el nostre desig, ha servit realment per ajudar la ciutadania o almenys ha servit per dotar la ciutat d’eines útils. 
Al Grup de CiU a la Paeria tenim molt clar que la ciutadania no ens ha escollit regidors i regidores per viure instal•lats en la comoditat de l’oposició tradicional del “piove, porco governo!” o el “I tú, més!”, sinó per arremangar-nos, intentar solucionar problemes i canviar allò que considerem negatiu, canviar allò que creiem que pot funcionar d’una altra manera en la nostra societat.
Per modesta que pugui ser la nostra aportació al pressupost, no renunciarem mai a fer-la, encara que sigui a costa del sacrifici personal. I estem convençuts que aquest pacte no és un petit gra de sorra, sinó una gran aportació de servei a la ciutat i a les seves veïnes i veïns.


Desembre 2013

Comentaris