Kos (Grècia)



Refugitas acampats al centre de Kos
Foto: JRZaballos


Aquest estiu he anat a Grècia a passar part de les vacances. M'agrada Grècia i crec que era un bon moment per donar el meu suport a un país que s'ho està passant molt malament. Vaig decidir anar a l'illa de Kos abans que comencés a sortir diàriament a les notícies per l'arribada massiva de refugiats i immigrants. Kos està situada a 4 km de la ciutat de Bodrum (Turquia), d'on surten gran part de les embarcacions que intenten arribar a les costes gregues. 



Bazar a Bodrum (Turquia) on es pot comprar
tot per poder creuar fins a Kos
Foto: JRZaballos 

A les botigues de Bodrum es pot veure a la venda tot el material necessari per poder fer la travessa: llanxes, rems i armilles salvavides. El mateix material que es pot veure abandonat després a les platges de Kos. La casualitat va voler que presenciés en directe l'arribadade matinada d'una d'aquestes llanxes a la platja. Van arribar, van llençar les armilles salvavides, van fer-se selfies i van començar a caminar per la platja en direcció a Kos. 

Arribant a la platja de Kos amb una llanxa
Foto: JRZaballos

A la ciutat es podien veure pertot arreu els immigrants -homes, dones i molts nens- passejant i acampats amb petites tendes de campanya, tot esperant poder sortir de l'illa i seguir el seu camí cap a Alemanya. És una imatge que toca el cor. Els refugiats sirians tenen prioritat per poder sortir de l'illa, però els que vénen d'altres països: Afganistan, Pakistan, Iraq... ho tenen molt més complicat. 

Convivència entre turistes i refugiats
Foto: JRZaballos

Les circumstàncies fan que es produeixi una convivència atípica: grecs atabalats per una crisi de la qual no veuen el final, turistes que vénen a oblidar els seus problemes casolans i immigrants esperant marxar per aconseguir un destí on poder viure millor i amb tranquil·litat. L'ambient al centre de la ciutat i al port era d'una certa tensió. Es notava el cansament dels uns i dels altres davant d'una situació que fa mesos que dura. Tothom demana que la Unió Europea cerqui una solució per a tota aquesta gent, però, al mateix temps, aquesta UE té alguns dels seus membres -com Grècia- en una situació econòmica i social que també és preocupant. Kos, l'illa on va néixer Hipòcrates i es va crear el primer hospital, és ara -coses del destí- un dels llocs on li comencen molts dels mals a Europa. Veurem si els pot curar.

SEGRE 06/09/2015

Voluntaris ajudant a les famílies
Foto: JRZaballos


Refugiats i immigrants
esperant al port poder sortir de l'illa
Foto: JRZaballos


Llanxes abandonades
Foto: JRZaballos

Comentaris